Цікаве Down Under (в Австралії).

28




Трохи про хліб насущний

Живучи в Росії, як ми це приймаємо наявність звичного нам усім з дитинства хліба, і тільки позбувшись його, усвідомлюємо, наскільки важливим є хліб життя багатьох з нас. Адже не дарма, один з перших питань, яке чуєш від багатьох новоприбувших росіян в Австралії — де тут можна купити нормальний хліб. З першого погляду це може здатися деякою проблемою, оскільки далеко не у всіх супермаркетах є хороший, або, скажімо так, звичний для нас хліб. В основному це хліб для сандвічів. Так, він різний, від доларового «ватного» до буханця за $4 з різними корисними добавками у вигляді омега3, кальцію, вітамінів і т. д. Буханця можуть бути як нарізаними, так і цілісними.

Интересное Down Under (в Австралии)

І це зовсім не схоже на російський хліб. Хоча і там можна купити дуже навіть непоганий житній хліб, але ціна вже більше 6 доларів за 900 грам. І потім саме цей сорт хліба привозять в кількості всього лише 10-12 булок на весь магазин. Так що, якщо робити шопінг в кінці робочого дня, то можна просто і не купити цей хліб через відсутність його) Оскільки Австралія мультинаціональна країна, то в супермаркетах можна купити і турецькі коржі, і лаваш, і мацу.
Якщо в супермаркеті є пекарня в самому магазині, то вибір вже буде зовсім інший. Вони печуть «домашній хліб, в кожному магазині свій. Яка насолода пройти в «хлібний» відділ у такому супермаркеті! Там такий невимовно смачний запах — пахне і свіжовипеченим хлібом, і здобою, і навіть пирогами! Коли я їду додому з роботи, то іноді роблю невеликий гак і заїжджаю в мій улюблений супермаркет, де купую відразу кілька буханок ще теплого хліба. Зазвичай беру pane di casa (на головній фотографії)

Интересное Down Under (в Австралии)

sour rye loaf (кислий житній хліб) і sourdought (кислий хліб). Ціни там цілком доступні 2,5-3 долари, а смак і якість дуже хороші. Хліб, як правило, весь упакований в целофанові упаковки з інформацією про виробника та зазначенням інгредієнтів. Зазвичай в супермаркеті стежать за терміном придатності, і коли він підходить до кінця, знижують ціну на продукт відразу в кілька разів.

Також хлібо-булочні вироби можна придбати в «булочних», яких безліч. Існують мережі пекарень по всій країні. Часто це просто магазини, в які привозять хліб з пекарень, але також хліб можуть піч і безпосередньо в місці продажу. Сортів хліба в них десятки — з добавками у вигляді горіхів і насіння, сиру і веджимайта (дріжджовий екстракт, багатий вітаміном В, дуже популярна намазки на тости в Австралії), сушені фрукти і ягоди, шоколад, прянощі, трави і просто цукор. Також тут досить популярні такі прісні булки

Интересное Down Under (в Австралии)

які австралійці використовують на ланч, розрізавши вздовж і начинивши сиром, шинкою, тунцем, овочами, в загальному, хто що любить. Називається це ролами.
Що цікаво, в булочних непроданий за день хліб розпродають в кінці робочого дня, сильно скинувши ціну, тобто неприємно продавати вчорашню випічку. Дуже рідко можна побачити у вітрині магазину хліб за зниженою ціною з написом «вчорашній». Не проданий на розпродажі хліб віддають в церкві або просто роздають по знайомим.

Також хліб печуть у невеликих пекарнях і поставляють вироби в різні магазини міста. У нас є знайомий з Болгарії з маленькою пекарнею на одну піч і всього двома-трьома працівниками. Він робить чудовий хліб, який продається в одних з найдорожчих магазинах міста.

У висновку хочу сказати, у мене склалося враження, що австралійці їдять зовсім трохи хліба, наприклад, за вечерею і обідом вони часто навіть не подають хліб на стіл.