Новорічний стіл у радянських традиціях.

29




Сценаріїв зустрічі Нового року існує безліч, і кожен може вибрати те, що йому до смаку. Проте останнім часом стала дуже популярна тема СРСР, і якщо вас охоплює ностальгія за дитинством, формат свята в дусі радянських традицій доведеться вам за смаком. В цьому випадку потрібно, щоб новорічний стіл відповідав всього іншого антуражу, тому давайте згадаємо, які страви ми їли в цю ніч в дитинстві.

Салат Олів’є

Звичайно ж, жодне застілля, а особливо новорічне не обходилося без цього салату. Рецепт Олів’є в кожній сім’ї свій, тому ми пропонуємо вам лише один з варіантів — цілком класичний, з ковбасою.

Інгредієнти:

2-3 картоплини
1 морквина
2 солоних огірка
2 яйця
8 ст. ложки консервованого зеленого горошку
1/2 склянки сметани або майонезу
1 яблуко
200 г вареної ковбаси без жиру
зелений або ріпчасту цибулю.

Приготування:
Картоплю і моркву ретельно помити і відварити, не очищаючи. Яйця зварити і дрібно порізати, також нарізати очищені картоплю і моркву, солоні огірки і яблуко. Все змішати, додати ковбасу, нарізану кубиками, цибулю, горошок і заправити сметаною або майонезом.

Новогодний стол в советских традициях

Оселедець під шубою

Напевно, другий по популярності салат після Олів’є. З часом варіантів цієї страви з’явилося безліч, ми пропонуємо один з варіантів.

1. Дрібно порізана очищена оселедець
2. Терта варена картопля
3. Терта варена морква
4. Терта варена буряк
5. Майонез
6. 2 варених яйця, дрібно покришені
7. Повторити шари 1-5

Новогодний стол в советских традициях

Салат Мімоза

Салат Мімоза з’явився на радянських застіллях трохи пізніше, але швидко став дуже популярним. Для його приготування зазвичай використовувався консервований лосось у власному соку, зараз господині в основному кладуть відварну або запечену сьомгу або форель, можна використати відварену нерку або горбушу.

Інгредієнти:

0,5 кг відвареного лосося (або сьомги)
6 яєць
100 грамів твердого сиру
50 грамів вершкового масла
майонез

Приготування цілком традиційне — шарами. Рибу відварити в підсоленій воді, остудити. У салатник викласти дрібно порізану (або розім’яту вилкою) рибу, влити кілька столових ложок бульйону, змастити невеликою кількістю майонезу. Зверху викласти натерті на тертці білки, потім охолоджене в морозилці і натерте на дрібній тертці вершкове масло, поверх нього — теж дрібно натертий сир, змастити невеликою кількістю майонезу. Останній шар — натерті на дрібній тертці яєчні жовтки. Дати настоятися в холодильнику пару годин.

Новогодний стол в советских традициях

Холодець

Холодець – це страва, без якого важко уявити святковий стіл на Новий рік, а вже традиційний — особливо.

Інгредієнти:

Свинячі ніжки – 2 шт.
Яловичина – 1 кг
Ріпчаста цибуля – 1 шт.
Часник – 1 головка
Лавровий лист – 3 шт.
Корінь селери (сухий), запашний перець, сіль, перець – за смаком

Приготування:
Свинячі ніжки і яловичину добре промийте, яловичину крупно поріжте. Залийте їх повністю водою в каструлі і доведіть до кипіння. Періодично прибирайте піну. Викладіть в бульйон цибулю, лавровий лист, запашний перець, дрібку кореня селери, сіль і перець. Через 30 хв вийміть лавровий лист, цибулю і варіть майбутній холодець ще 4-5 годин. Після вийміть м’ясо з бульйону, відокремте від кісток, наріжте разом з часником і викладіть у форму. Бульйон процідіть і також залийте у форму. Охолоджуйте холодець 10-12 годин і прикрасьте його свіжими овочами. Не забудьте, що холодець без желатину почне танути на столі вже через 2 години!

Новогодний стол в советских традициях

Заливна риба

Заливна риба була менш популярна, ніж холодець, і це зрозуміло — в нашій країні воліли м’ясні закуски. Тим не менш багато господинь вважали обов’язковим приготувати це блюдо хоча б раз у році, і саме для новорічного застілля.

Інгредієнти
Риба (севрюга, палтус, тріска, окунь тощо) — 1 кг
Рибний бульйон — 1 л
Желатин — 40г
Яйце (білки) — 2 шт.
Морква — 1 шт.
Корінь петрушки — 1 шт.
Цибуля ріпчаста — 1 шт.
Лимон — 1/2 плоду
Зелень петрушки і кропу — за смаком
Варені овочі — 2-3 шт.

Приготування:
Промиту і нарізану шматочками рибу відваріть і остудіть. Бульйон процідіть. Желатин розмочіть попередньо в холодній воді, а потім розчиніть в гарячому бульйоні. Коли бульйон з желатином трохи охолоне, додайте в нього сирі, розведені у воді яєчні білки, цибулю, петрушку, моркву і варіть бульйон до тих пір, поки він не стане зовсім прозорим. Потім процідіть його через серветку або марлю і охолодіть.

На дно блюда налийте трохи желе, розкласти шматки риби, зверху покладіть на них скибочки лимона, петрушку, кріп, шматочки овочів. Залийте все це желе і дайте застигнути. До заливного в соуснику подайте хрін з оцтом або майонезом.

Новогодний стол в советских традициях

М’ясна нарізка

Тарілка з м’ясною нарізкою завжди була присутня на новорічному столі. А от наповнення її залежало від смакових уподобань та можливостей. Хтось вирушав у магазин «Ковбаси» на Колгоспній чи Маяковський або в Єлисеївський за сирокопченою ковбасою, хтось обмежувався «Докторської», а деякі додавали до магазинних виробів власноруч приготовані відварний язик і запечену буженину.

Новогодний стол в советских традициях

Бутерброди зі шпротами

Мабуть, суто радянські винахід. Цю закуску навряд чи можна часто зустріти на столі в наш час — занадто багато калорій. Але на традиційний радянський стіл її ставили дуже часто. Якщо ви ризикнете приготувати такі бутерброди зараз, то можливо, вони будуть користуватися успіхом — ностальгія як ніяк. Ось один з варіантів.

Інгредієнти:
Буханець чорного хліба (краще бородінської)
Банку великих шпротів в олії
Огірки солоні, кілька штук
Часник, за смаком
Яйця, 2-3 штуки
Майонез
Рослинна олія для смаження

Приготування
Відварюємо яйця. Буханець хліба ріжемо на стандартні шматки і обсмажуємо тільки одну сторону на рослинній олії до скоринки. Часник чистимо, натираємо обсмажену сторону. Маленькі зубчики дрібно рубаємо разом з яйцем і заправляємо майонезом. Намазуємо необжаренную бік яєчно-часниковою сумішшю, зверху кладемо шматочок солоного огірка і шпроту. Можна прикрасити гілочкою кропу.

Новогодний стол в советских традициях

Бутерброди з ікрою

Бутерброди з ікрою та червоною рибою — ще один неодмінний атрибут радянського столу. І адже були часи, коли на столах була присутня не тільки червона, але і чорна ікра, горбуша солона і палтус, осетрина гарячого і холодного копчення. До речі, багато хто воліли замість бутербродів з ікрою подати на стіл варені яйця, розрізані на половинки, зверху на яких лежала ікра гіркою.

Новогодний стол в советских традициях

Запечена курка з картоплею

Одним з найпопулярніших гарячих страв на новорічному столі була запечена в духовці курка з картоплею. Ароматна птах з рум’яною скоринкою і зараз залишається досить частим гостем на столі: готується швидко, зусиль не вимагає, а результат майже завжди відмінний.

Інгредієнти:
1 велика курка 2,5 кг
1 кг картоплі
Сіль, перець, часник
Сметана
Рослинна олія

Приготування:
Тушку курки моєму під холодною проточною водою. Даємо стекти воді. Зовні і всередині натираємо курку сіллю, перцем і часником. Після цього курку обмазуємо зовні рослинним маслом або сметаною.
Картоплю чистимо, обмиваємо, а потім ріжемо часточками або кружечками, кому як більше подобається. На змащене жиром деко спочатку викладаємо курку, а навколо неї маємо картоплю. Деко з куркою та картоплею ставимо в гарячу духовку, розігріту до 220°С, запікаємо півтори години. Час від часу картоплю заважаємо, а курку поливаємо випущеними жиром. Запечену в духовці курку разом з картоплею викладаємо на велике блюдо, прикрашаємо зеленню і подаємо до столу.

Новогодний стол в советских традициях

Мандарини

І, звичайно ж, ні один стіл не обходився без мандаринів. Абхазькі і, рідше, марокканські, вони наповнювали будинок незвичайним ароматом і створювали відчуття свята. Ну а завершальним штрихом була пляшечка радянського «Шампанського».