Вечерю ворогові? Ні за що!.

29




Як правильно вийти з свят – зібрати всю волю в кулак і влаштувати розвантажувальний день? Або сісти на дієту? Ні в якому разі! Просто відкоригуйте режим харчування.

Важливо не тільки, що ми їмо, але і як часто це робимо: для безперебійної роботи організму сідати за стіл треба кожні 3-5 годин. Причому надходження їжі повинно бути більш-менш рівномірним – інакше кажучи, вечірня трапеза не має права бути калорійною за день.

Під час новорічних канікул ці правила не раз нами порушувалися. Зараз саме час виправляти ситуацію і повертатися до правильного режиму дня. Він передбачає три основні прийоми їжі – сніданок, обід і вечерю – і два-три перекусу. З’їдені у холодильника холодні сосиски або по дорозі на роботу слойка і жменю горіхів або насіннячок біля телевізора ні до прийомів їжі, ні до перекусу не мають ніякого відношення. Це кусочничество, що заважає схудненню.

СНІДАНОК З’ЇЖ САМ

Дослідження доводять: звичка снідати допомагає скидати і утримувати вагу, тому пропускати цей прийом їжі не варто. Кажете, з ранку навіть дивитися на їжу не хочеться? Можливо, ви занадто пізно і щільно вечеряєте. На сніданок катастрофічно не вистачає часу? Приготуйте з вечора.

Занадто легкий сніданок – теж велика помилка. Якщо ви відчуваєте голод вже через 30 хвилин, варто переглянути складу ранкової трапези. Пам’ятайте, що добре насичують сложноуглеводная (каша, мюслі, пластівці, зерновий хліб) і білкова їжа (молочні і кисломолочні продукти, риба, м’ясо, яйця). На окрему тарілку обов’язково наріжте овочі і фрукти. Словом, йдіть від стереотипу «сніданок = 1 яйце або стакан кефіру». На цей прийом їжі має припадати 20-25% від загального обсягу їжі за день.

ОБІДОМ НЕ ПОДІЛИСЯ З ДРУГОМ

Багато тих, що худнуть, вирішивши «з сьогоднішнього дня сісти на дієту», відмовляються від сніданку, а обід дозволяють собі лише овочевий салат. І в результаті об’їдаються ввечері! Не повторюйте їх помилку: 60-70% їжі повинно бути з’їдено до 16.00–17.00 годин. Всього на частку обіду може припадати 30-40% від добової калорійності раціону. В обід краще з’їсти салат і друге, а суп, як легке блюдо, залишити на вечерю.

Ніякі відмовки не повинні заважати вам пообідати. Якщо на роботі або в інституті немає гарної їдальні, доведеться брати їжу з собою в контейнерах.

Ужин врагу? Ни за что!

ВЕЧЕРЮ ВОРОГОВІ? НІ ЗА ЩО!

Відмовлятися від нього не варто. Якщо більше половини їжі з’їдено в першій половині дня, якщо вечеря по калорійності легше обіду і складений з маложирных продуктів, можна не побоюватися, що вечірня трапеза осяде на боках. Боятися їсти після шостої теж не варто: якщо ви лягаєте спати в 23.00, сміливо сідайте за стіл в районі 21.00, тобто за 1,5–2 години до сну.

«Збирати» вечеря (як, втім, і обід) найпростіше по «моделі тарілки». Нагадаємо її правило: 1/2 тарілки повинні займати овочі, 1/4 – гарнір (картопля, макарони, крупи) і ще 1/4 – білкове блюдо (м’ясо, птах, риба). Причому в ці канони можуть вписатися не тільки класичні другі страви, але і суп, і салат.

ЛЯГАЄМО СПАТИ СИТИМИ

Ні в якому разі не лягайте спати на голодний шлунок, сподіваючись на силу волі і думаючи про те, як би прожити до ранку, щоб поїсти. Витримайте дня три-чотири, а потім зірветеся. Навіщо повторювати одну і ту ж помилку? Чи Не краще більш рівномірно розподіляти їжу протягом дня? Вранці щільно поснідати, вдень ситно пообідати, а ввечері легко повечеряти, а перед сном випити ще склянку нежирного молока або кефіру, чашку какао або з’їсти фрукт. Повірте, худнути можна і потрібно смачно і ситно!

Посилання по темі:

Як перестати сидіти на дієтах і схуднути по-справжньому
Правила ситості
Обговоріть на форумі