Такого ви ще не їли! Три рецепта хмільних страв.

29




Практично вся висока кухня заснована на тому, що під час приготування страв використовується алкоголь. Природно, мови про сп’яніння не йде, напої з градусом чудово відтіняють смак їжі і надають їй нові тони. Пропонуємо вам три страви, де одним з інгредієнтів виступає пиво.

Так, зовсім недавно голландський шеф-кухар Дієго Буик розробив рецепт бургера з пивом, яке увійшло до складу авторського соусу, який став родзинкою страви. Вибір шефа був не випадковим – Дієго хотів порадувати футбольних уболівальників, які приїхали на Чемпіонат світу в Росію. Бургер подавали гостям BUDHotel,що відкрився в Москві спеціально до мундіалю.

Натхненні прикладом знаменитого кухаря, до речі, автора найдорожчого бургера в світі,ми відібрали кілька простих рецептів з пивом, які під силу освоїти будь-якій господині. Давайте експериментувати!

«П’яна» свинина

2 кг м’яса (свинина/ яловичина), краще брати грудинку, 1-2 великих шматки
300-400 мл пива (краще брати темне)
200 мл бульйону чи води
3 зубчики часнику
2 цибулини
3 ст. ложки гірчиці
2 ст. ложки олії
1 ст. ложка коричневого цукру
1 ч. ложка лимонного соку
Сіль, перець за смаком

Підготуйте м’ясо – видаліть прожилки, плівки і зайвий жир, обсушіть шматочки серветкою або рушником.

Цибулю наріжте кільцями, часник дрібно порубаєте.

Змішайте в мисці цукор, сіль, перець, часник, гірчицю, рослинне масло і лимонний сік, розмішайте до однорідності.

Візьміть велику чавунну форму для запікання (можна скористатися утятницей/гусятницей), змастіть невеликою кількістю масла. Покладіть в неї м’ясо і обсмажте на середньому вогні з усіх боків до рівномірної рум’яної скоринки.

Змастіть м’ясо підготовленою сумішшю спецій (крок 3), зверху рівномірно викладіть кільця цибулі і залийте пивом.

Додайте по боках бульйон або воду. Посоліть, поперчіть, накрийте кришкою і приберіть в духовку приблизно на 3 години при 160°С. Відкрийте кришку і запікайте ще 30-40 хвилин, щоб м’ясо підрум’янилося. Якщо необхідно, долийте трохи пива або води.

Подавайте з картопляним пюре або тушкованою капустою.

Пиво в цьому рецепті використовується, щоб надати м’ясу соковитість і приємний аромат хліба і хмелю. Згідно з другим принципом зитологии, науки про поєднанні пива з їжею, поєднання схожих смакових відтінків м’яса та пива дозволить яскравіше окреслити смакові якості кожного, результатечего у страви з’являються додаткові смаки і аромати. Краще всього поєднуються з м’ясом темні сорти пива з карамельними нотками та легкою гіркуватістю.

Такого вы еще не ели! Три рецепта хмельных блюд

Сирний суп з пивом

1 велика картоплина або дві середнього розміру
100 г бекону
300 р сиру чеддер
300 г бородінського хліба(для сухариків)
0,5-1 л курячого бульйону (в залежності від того, хочете погустіше чи ні)
200 мл статуту або іншого темного пива
200 мл жирних вершків 20-33%
2 цибулини
2 зубчики часнику
½ Ч. л. паприки
Сіль, перець, оливкова олія за смаком

Хліб поріжте кубиками. Обмажте сумішшю оливкової олії, солі і паприки і поставте в духовку на 10 хвилин при 180 °С, щоб підсушити.

Цибулю поріжте кубиками і обсмажте в каструлі з маслом.

Додайте очищений і порізаний кубиками картоплю і обсмажуйте разом протягом 10 хвилин.

Додайте бекон і обсмажуйте ще кілька хвилин.

Влийте в каструлю бульйон і варіть 10 хвилин на повільному вогні, поки картопля не стане м’яким.

Додайте пиво і уваривайте ще 5-7 хвилин. Після цього подрібніть інгредієнти супу блендером, щоб вийшло пюре.

Додайте в суп вершки і тертий сир чеддер, тримайте на вогні ще кілька хвилин, помішуючи, поки сир не розплавиться.

Посоліть, поперчіть за смаком. Розлийте в тарілки і додайте сухариків.

Пиво в супах використовується не в якості бульйону, а для додання специфічного смаку й аромату, тому в процесі готування його обов’язково потрібно випаровувати. Краще використовувати стаут, так як він має більш насичений смак і відповідну густоту. Ще одним секретом стане додавання тертого сиру – це класичне поєднання, яке завжди працює.

Такого вы еще не ели! Три рецепта хмельных блюд

Яблучний пиріг з пивом

Для тіста:

3 склянки борошна
200 г сметани
200 г вершкового масла
½ Ч. ложки солі
½ Ч. ложки харчової соди

Для начинки:

1 кг кислих яблук
400 мл світлого пива
170 мл кленового сиропу
10 г вершкового масла

Яблука почистіть, поріжте часточками. Викладіть в глибоку миску, залийте пивом, накрийте харчовою плівкою і залиште на 1 годину.

Поки яблука «відпочивають» і просочуються пивом, можна приготувати тісто. Змішайте борошно з сіллю, додати масло кімнатної температури і перемішайте суміш повинна нагадувати дрібні крихти.
Сметану змішайте з содою і додати до суміші. Швидко замісіть м’яке тісто так, щоб воно не прилипало до рук. Загорніть в харчову плівку і приберіть в холодильник на 20 хвилин.

Дістаньте тісто з холодильника і розкачати в круг трохи ширше, ніж діаметр форми для запікання, так, щоб вистачило на борти.

Пиво з яблук вилийте в каструлю і уварите на три чверті. Додайте кленовий сироп, зніміть з вогню і приберіть в тепле місце.

Розтопіть на сковороді вершкове масло, додайте суміш пива з кленовим сиропом і готуйте на повільному вогні, поки не загусне.

Отриману карамель вилийте у форму для запікання, викладіть зверху яблука і накрийте тестом.
Поставте пиріг в духовку запікатися – 20 хвилин при 200°С. Потім дайте 5 хвилин охолонути і переверніть на блюдо. Подавайте в гарячому вигляді з морозивом.

У цьому рецепті пиво використовується в двох цілях: воно надає соковитості яблук і допомагає створити рум’яну карамельну скоринку. Також пиво можна додавати в тісто – воно відмінно скріплює і віддає приємний аромат. Варто спробувати, якщо ви любите кекси з вологою текстурою.