Вулична їжа або страви високої кухні?

278

У цій статті ми хотіли б порівняти два види їжі, які, здавалося б, не можуть мати нічого спільного, тим не менш, нам вдалося знайти те, що їх об’єднує. Давайте по порядку.

Вулична їжа завжди викликає суперечливі думки. Одні вживають її практично кожен день, інші ж твердять про шкідливість подібної їжі і намагаються її уникати. Але знайдеться той, хто ніколи не пробував гамбургери чи картоплю-фрі? Це навряд чи. Так чому вона так популярна? Цьому сприяє кілька факторів:

  • Насичений смак
  • Швидкість приготування, таку їжу не потрібно довго чекати
  • Зручна в користуванні, можна прямо на ходу
  • Досить лояльна цінова політика
  • Вулична їжа світу дуже багатогранна і включає в себе тисячі позицій, кожна з яких по-різному впливає на здоров’я людини і, зрозуміло, має різні смакові якості. Але чи настільки вона шкідлива?

    Існує багато людей, які дуже категорично висловлюють свою думку про таку їжу, уникають її, але при цьому купують або готують вдома хлібобулочні вироби, начебто пиріжків, круасанів і булочок. Іронія ситуації в тому, що така їжа теж часто прирівнюється до вуличної.

    Наприклад, у Кенії поширена Самбуса — це смажені або печені пиріжки, в якості начинки для яких використовують: картопля, сочевицю, м’ясо ягняти, курятину, цибулю і багато іншого. А в Туреччині популярний Сіміті — бублик, покрите насінням льону, його продають по всій країні і вживають замість сніданку. Так що вулична їжа включає в себе не тільки звичні гамбургери, кебаб і хот-доги.

    Зрозуміло, якщо харчуватися тільки цим, то можна не тільки набрати зайвих кілограмів, але і нажити собі проблем з шлунково-кишковим трактом. Адже Все добре в міру, так що якщо ви переживаєте за своє здоров’я, а з’їсти щось подібне хочеться, то влаштовуйте собі раз на місяць в день, коли можна собі дозволити будь-який продукт. Але пам’ятайте, що якщо ваш організм вимагає цього частіше, то потрібно переглянути своє харчування і наситити раціон великою кількістю мінералів і мікроелементів, адже саме їх недолік провокує бажання з’їсти щось шкідливе. Може варто їсти в ресторанах?

    Їжа в ресторані

    В основному, в ресторан ходять не з метою гарненько насититися, а для того, щоб насолодитися унікальністю, різноманітністю смаку і отримати естетичне задоволення від прийому їжі. Чому ж популярні ресторани? Розглянемо основні причини:

  • Багатогранність смакових якостей
  • Приємний вигляд подається страви
  • Можливість відпочити, поспілкуватися з людьми у приємній обстановці
  • Зараз в моду входить молекулярна кухня — вид приготування, в якому продукти розглядаються, як поєднання молекул, що мають різноманітні хімічні властивості. Їжа, приготовлена таким способом, найчастіше, корисна, але порції дуже малі, щоб харчуватися цим щодня. Страви високої кухні не менш різноманітні, ніж фаст-фуд.

    Тут кожен може знайти собі щось до душі. Мінус подібної їжі в її дорожнечею і розмір порцій. Але не варто відмовляти собі в бажанні спробувати щось унікальне — страва, в якій, здавалося б, не поєднувані продукти створюють неповторність смаку.

    Їжа в ресторані так само не завжди є корисною, тут теж нерідко зустрічаються смажені і гострі страви. Не варто думати, що ціна страви визначає його якість. Так що ж спільного у вуличної їжі та страв високої кухні? Те, що перша й друга не призначені для щоденного вживання. Не можна харчуватися тільки стравами молекулярної кухні або ж тільки картоплею-фрі.

    Можна дозволити собі з’їсти щось шкідливе, можна насолодитися улюбленою стравою, але важливо враховувати розмір порції і частоту вживання подібної їжі. Що вулична їжа, що висока кухня створені, щоб подарувати яскравий смак, так що варто іноді побалувати себе. Але будьте уважні до того, що і де ви їсте. Вибирайте перевірені заклади і, звичайно, враховуйте особливості вашого організму.

    +1
    Твітнуть
    Поділитися

    попередня статтяБуряк: салат дієтичний
    наступна статтяЯк посмажити кабачки без яєць