Як виглядає мед з конюшини, його корисні властивості і протипоказання

11

Мед, зроблений з конюшини, відомий з давніх часів, проте сьогодні він відноситься до рідкісних сортів. Склад містить багато цінних компонентів і приносить людському організму велику користь. За допомогою цього продукту вдається зміцнити імунітет і впоратися з безліччю захворювань. При цьому речовина має сильнодіючий ефект і може провокувати алергію. Тому вживати його потрібно дуже акуратно.

Що таке конюшиновий мед і його склад

конюшиновий мед-продукт, який створюють бджоли на основі пилку цієї рослини. У природі існує більше 300 видів рослин, проте комахи віддають перевагу білим, червоним і рожевим сортам.

Щоб купити натуральний мед з конюшини, важливо знати, як він виглядає. Склад має світле забарвлення. Іноді в ньому присутні бурштинові відтінки. Він відрізняється прозорою текстурою і кристалізується протягом 2 місяців. Після зацукровування речовина стає світло-кремовим. Для продукту характерний приємний квітковий аромат.

Мед відрізняється в’язкою і тягучою текстурою. При цьому після кристалізації він стає зернистим. Для продукту характерний приємний карамельний смак. Він злегка схожий на ірис. У смаку відсутні гіркі або терпкі нотки. У післясмаку відчуваються фруктові відтінки.

Склад продукту визначається сортом конюшини, кліматом та іншими факторами. Важливе значення має вміст пилку інших рослин. Отже, конюшиновий мед включає наступне:

  • цукру – фруктоза, декстроза, сахароза, меліцитоза, солодовий цукор;
  • білки – маса містить компоненти, які легко засвоюються організмом;
  • ефірні масла;
  • консерванти;
  • ферменти;
  • вітаміни групи в, с, е, к;
  • магній, йод, кальцій, натрій;
  • дубильні речовини;
  • вода;
  • флавоноїди.

Енергетична цінність 100 грамів речовини становить близько 310 кілокалорій. Це досить високий показник, тому вживати склад рекомендується дозовано.

Коли і де збирають

У природі зустрічається більше 300 видів конюшини. Бджоли зазвичай збирають пилок білих, рожевих і червоних сортів. Збір нектару відбувається навесні. Завдяки цьому мед легко кристалізується, але це займає тривалий період часу.

Визначити це вдається по аромату: чим пізніше була зібрана пилок, тим більш насичений запах матиме готовий мед.

Користь і шкода

Корисні властивості речовини не викликають ніяких сумнівів. При цьому для нього характерні певні особливості. Цей продукт вважається одним з найбільш солодких сортів. Його солодкість обумовлена високим вмістом фруктози. За солодощі склад знаходиться на третьому місці після продуктів, виготовлених з малини і коріандру. Ця особливість дуже важлива для людей, які стежать за калорійністю раціону.

Конюшиновий мед відрізняється вираженими відхаркувальними властивостями. У розпал вірусних інфекцій мед рекомендується вживати при бронхітах і респіраторних інфекціях.

Продукт нормалізує сон і тиск. Особливо корисний він після операцій і на етапі одужання, при тривалих виснажливих хворобах.

За допомогою конюшинового меду вдається нормалізувати функціонування травної системи. Якщо приймати склад перед їжею, він буде сприяти виділенню шлункового соку. При вживанні речовини за 1,5-2 години до їжі вдасться помітно знизити секрецію шлункового соку.

Склад часто використовують в косметології. Ця речовина додають в креми, гелі та мазі. Воно сприяє відновленню клітин шкіри і відрізняється вираженими бактерицидними характеристиками.

Найстійкіший і виражений ефект досягається при постійному вживанні меду. Якщо кожен день з’їдати по 25-30 грамів продукту, вдасться наситити організм цінними елементами. При цьому термічна обробка протипоказана.

Іноді натуральний конюшиновий мед приносить шкоду. Це стосується алергіків і людей з непереносимістю продукту. Також не варто зловживати медом людям, які мають зайву вагу або страждають на цукровий діабет.

Застосування конюшинового меду

Продукт застосовується в медицині, косметології та кулінарії. Систематичне вживання складу допомагає істотно поліпшити загальне самопочуття. Приблизно 30 грамів продукту на добу сприяє зміцненню імунітету і насичує організм цінними речовинами. Також склад допомагає справлятися з хронічними захворюваннями.

Конюшиновий мед часто застосовують для лікування хвороб. Однак домогтися ефекту допоможе лише правильне вживання речовини. Важливо знати, що при термічній обробці корисні властивості меду знижуються. Тому продукт рекомендується вживати в свіжому вигляді. Його можна їсти як самостійну страву або поєднувати з хлібом і фруктами.

Протипоказання

Цей продукт можна їсти не всім. У його складі присутній пилок, яка може викликати непереносимість речовини. Тому перед вживанням кошти важливо упевнитися у відсутності алергії на нього.

Також лікарі радять відмовитися від бджолиного нектару в таких випадках:

  • дитячий вік менше 3 років-продукт здатний викликати алергію у дітей;
  • цукровий діабет-високий вміст вуглеводів в нектарі може привести до підвищення рівня цукру в крові;
  • алергія;
  • вагітність;
  • захворювання кровоносної системи;
  • варикозне розширення вен;
  • тромбофлебіт;
  • підвищене згортання крові.

Перевірка на натуральність

Конюшиновий мед вважається досить рідкісним продуктом. Щоб купити натуральний склад, важливо перевірити сертифікат, який підтверджує товарні якості продукту. Однак і це не гарантує його справжність.

Щоб визначити натуральність продукту, варто звернути увагу на наступні ознаки:

  • явно виражений квітковий аромат;
  • густа і тягуча консистенція-до середини осені маса повинна бути зацукрованої і досить щільною;
  • прозорий колір у свіжого нектару – через 2 місяці після збору він стає білим;
  • відсутність гіркоти в смаку – справжній нектар включає багато цукру, тому він має приємний солодкий смак і фруктовий післясмак.

Як і скільки можна зберігати?

Мед легко поглинає сторонні запахи і вологу. Тому його рекомендується тримати в чистому приміщенні. Найкраще розкласти масу в скляні банки. При цьому користуватися мідними, бляшаними або залізними ємностями не рекомендується.

оптимальна температура для зберігання продукту становить + 10 градусів. При більш високих значеннях і вологості меду більше 20 %, є ризик початку процесу бродіння. Фахівці не радять зберігати продукт більше 1 року. Це призведе до втрати його корисних властивостей.

Конюшиновий мед являє собою цінний склад, який містить багато корисних компонентів і істотно покращує стан здоров’я людини. Щоб домогтися потрібних результатів, важливо дотримуватися правил вживання речовини і враховувати наявні протипоказання.