Орторексія — культ здорового способу життя, який перетворює нас на маніяків

20

Що таке орторексія?

Перша і основна ознака, що змушує запідозрити орторексичні зміни психіки — серйозні і нерідко ірраціональні обмеження у виборі продуктів. Орторексик викреслив зі свого життя такі ознаки їжі як смак, запах, органолептика. Він вибирає їжу, спираючись виключно на власні уявлення про її правильності і ту користь, що вона здатна принести. І правильне харчування стало змістом і змістом його життя.

Термін “орторексія” – один з наймолодших у списку харчових розладів. У теоретичний і клінічний побут ввів американець стівен бретмен в 1997 році. Матеріалу для спостережень і висновків у нього було предостатньо: в 70-х роках минулого століття бретмен жив в одній з «зелених» хіпі-комун. Її мешканці були об’єднані не тільки загальним побутом, а й, в першу чергу, поглядами на їжу — в комуні існували гранично чіткі правила поділу їжі на «чисту» і «брудну».

Стівен бретмен згадував, що до людей, бездумно відправляли в утробу м’ясо, шоколад, фастфуд, «комуністи» ставилися з презирством і відразою, як до безнадійно занепалим істотам, а ось себе вважали справжніми праведниками.

На жаль, нескінченне вдосконалення правил ідеального харчування і жування листочків петрушки призвело бретмена і його товаришів не до просвітління і залізного здоров’я, а до повного фізичного і психічного виснаження. На думку сучасних психіатрів, це типовий приклад захворювання орторексією. Комуна почала розпадатися, оскільки її мешканці були не в силах не те щоб вести спільне господарство, а навіть нормально обслуговувати себе.

Бретмен просто втік і, прийшовши до тями і з’ївши кілька десятків гамбургерів, вступив до медичного коледжу. Будучи вже дипломованим і відомим лікарем, він, через майже 20 років після всіх подій, опублікував шокуючі спогади про»святих їдців”. Саме в цій статті стівен (до того моменту доктор бретмен) схрестив вже відомий термін «анорексія» (з грецької — «відсутність тяги до їжі») з грецькою приставкою «optho», тобто. “норма” і вперше описав орторексію як приховане і неочевидне, але від цього не менш серйозний розлад харчової поведінки.

Сьогодні в сша і країнах європи ведеться офіційна статистика діагностування випадків орторексії. Загальні дані показують, що у 6-7% населення контроль правильності харчування приймає хворобливі з неврологічної точки зору форми, і особливо схильні до виникнення розладу жінки після 30.

Чому і як люди хворіють на орторексію?

Якщо ви вже стикалися з темою харчових розладів, то знаєте, що всі вони починаються традиційно — з невдоволення собою і похвального начебто бажання привести нарешті в порядок здоров’я і зовнішність, скласти «хороший» раціон (про те, які ще химерні форми може прийняти цей процес, читайте в нашому матеріалі «бігорексія, зворотна анорексія»).

Намір вести соціально схвалюваний спосіб життя і бути не гірше інших міцніє під напором тисяч фотографій корисної їжі і нескінченної стрічки режимів тренувань в соцмережах. Блогери, тренери, дієтологи невтомно віщають по всіх цифрових каналах, пропонуючи свої рецепти щастя, шлях до якого лежить через правильно наповнений шлунок.

Знаменитості теж вносять свій внесок, пропагуючи то вегетаріанство і сироїдіння, то макробіотику, то питний детокс. Не відстає і маркетингова машина-полиці повняться продуктами і добавками з позначками «корисно», «натурально», «без гмо», відкриваються «здорові» магазини і ресторани з органічним харчуванням. За їжею і питвом стежать додатки в гаджетах, що нагадують вчасно ковтнути води або куснути селери.

Почавши зі стандартного “здорового” відмови від цукру, газованої води, фастфуду, напівфабрикатів потенційний орторексик встановлює собі все більше обмежень. У групі ризику-ті, хто схильний до перфекціонізму і легко захоплюється новими ідеями, а також, як не дивно, люди з реальними проблемами зі здоров’ям, вимушені в якийсь момент звернутися до лікувального харчування. В орторексії вони бачать порятунок від медикаментозного лікування.

Думки про їжу так захоплюють жертву орторексії, що все інше йде на другий план. Боязнь з’їсти щось “не те” перетворюється на справжню фобію. Проросла пшениця на сніданок, екологічно чисті овочі на обід, мінеральна вода на вечерю… Здорова їжа зводиться в культ, поведінка орторексика нагадує будні адепта релігійної секти, а прийоми їжі перетворюються в священнодійство.

Орторексія: 8 основних симптомів

  1. Вибір продуктів виходячи з якісних характеристик і користі для здоров’я, а не смакових уподобань і навіть доступності (фінансової або сезонної).

  2. Прагнення» під корінь «викорчовувати з раціону все солодке, солоне, жирне, смажене, а також продукти, що містять» дієтичні жупели ” — крохмаль, глютен, лактозу, алкоголь, кофеїн, консерванти, штучні добавки.

  3. Відмова від харчування поза домом (в гостях, кафе, ресторані) через неможливість переконатися в правильному складі продуктів і приготування, параноїдальна недовіра до їжі, приготовленої «чужими руками».

  4. Фанатичне слідування специфічним дієтам і» корисним ” системам харчування.

  5. Неадекватна вимогливість і жорсткість по відношенню до себе в питаннях харчування, наявність системи покарання при вживанні забороненого продукту.

  6. Підвищена увага до способу приготування страв (наприклад, вживання їжі тільки в сирому вигляді або приготовленої на пару).

  7. Ретельне планування меню на дні і навіть тижні вперед.

  8. Безкомпромісний поділ людей на своїх (тих, хто харчується правильно) і чужих (тих, хто вживає шкідливу їжу).

Як це буває: особистий досвід

Дар’я аверкова

Випадок дар’ї аверкової-особливий. Зараз дарина працює психологом, а її спеціалізація лежить якраз в області харчових розладів. До цієї діяльності її привів реальний життєвий досвід. про досвід самостійного виявлення та успішного подолання розладу дар’я аверкова розповіла woman.ru:

«я захопилася здоровим харчуванням-пророщувала зерно, купувала органічні продукти, вивчала склади, нові детокс-програми, стежила за результатами наукових досліджень про здорове харчування, замінювала цукерки висушеними на сонці сухофруктами і виключно сирими горіхами. І все частіше відчувала себе не в своїй тарілці в кафе і на пікніках з друзями. Щоб знайти опору, я намагалася ” звернути в свою віру» моє оточення. Замість ситного домашнього вечері для свого молодого чоловіка я готувала в кращому випадку салат і моралі, хоча завжди знала, що їжу без м’яса він їжею не вважає.

” у якийсь момент, збиваючи черговий смузі, я зрозуміла, що їжа займає занадто багато місця в моїй голові. Я постійно думаю про те, що б такого з’їсти корисного, чим би замінити шкідливе, а ще про те, як цього шкідливого хочеться».

Мені стало ясно, що десь я згорнула не туди і занадто захопилася. Не приховую – було дуже складно дати “зворотний хід» і” пустити в себе ” те, що я вважала нездоровим, що не відповідає моїм уявленням про правильне харчування. Поступово мені вдалося домовитися з собою і робити винятки. І я була неймовірно здивована, виявивши, що вага не збільшився, а навіть навпаки, я не покрилася страшними болячками і не розсипалася тому, що слухала себе і з’їдала те, чого мені насправді хотілося, а не щось безумовно корисне. Я стала краще виглядати, більше встигати за день, якісніше справлятися з роботою. Мені вдалося вибратися з пастки орторексії.

Сьогодні я віддаю перевагу фермерське м’ясо замороженому бройлеру, а тістечко з натуральних вершків — маргариновому печінкою. Але я вже не підлаштовую своє життя під їжу, я роблю навпаки. Я їм, щоб мати можливість розповісти своїм онукам не про те, як їх бабуся здорово виглядає в 70 років, а про те, що їх бабуся зробила в цьому житті. Я насолоджуюся життям і їжею як важливою її складовою, але дивним чином часу і сил у мене на це йде куди менше, ніж коли я обороняла межі свого меню від шкідливостей».

Чим небезпечна орторексія

Справедливості заради варто відзначити, що не всі фахівці з психології та неврологічних розладів визнають існування орторексії як ізольованого захворювання з власними симптомами, тим більше, що у міжнародної класифікації хвороб вона відсутня (в той час як, наприклад, анорексія та нервова булімія вже включені в списки «справжніх» недуг). Нерідко нав’язлива залежність від правильного харчування — орторексія — діагностується лише як частина інших поведінкових порушень.

Можна зустріти думку, що орторексія-досить нешкідливе порушення, неПриносить своїй жертві інших проблем крім іміджу “людини з дивацтвами”. Той же стівен бретмен застерігає від подібної безпечності, у своїх свідченнях наводячи ряд прикладів, коли божевілля на користь харчування і жорсткий контроль меню приводили до хронічного недоїдання з усім спектром наслідків — від авітамінозу до буквально голодної смерті.

«жорсткі обмеження в харчуванні в будь — якому випадку позначаються на фізичному і психологічному стані, – впевнена психолог, фахівець з харчових розладів, керівник клініки розладів харчової поведінки ганна назаренко . – від постійної “фільтрації” меню порушується обмін речовин, знижується імунітет, виникає гормональний дисбаланс, погіршується стан волосся і нігтів. Придушення харчових потреб організму позначається на роботі серцевого м’яза через брак калію. Під удар потрапляє шлунок і кишечник, страждають суглоби, які недоотримують кальцій. З’являються слабкість і підвищена стомлюваність, безсоння».

Психолог попереджає: суворі обмеження, як при будь-якій харчовій залежності, призводять до соціальної ізоляції, дратівливості, нерозуміння і відторгнення тих, хто не поділяє «правильні» переконання.

Для орторексиків характерна напруженість, настороженість, складності з виникненням радісних емоцій, всі їхні думки зайняті їжею і оцінкою її якості. На цій “благодатним” грунті і виникає невроз.

Орторексія може посилюватися роками, поки у її жертви вистачає сил ” тримати себе в руках». Але постійна незадоволеність і жорсткий контроль можуть вилитися в зрив з безконтрольним вживанням заборонених продуктів. В такому випадку орторексія переходить в інший харчовий розлад-булімію або компульсивное переїдання.

«при появі симптомів орторексії важливо усвідомити, що прагнення до правильного харчування набуває рис одержимості, — говорить анна назаренко, — як правило, навіть серйозно загрузла в розладі людина на це здатна. Звучить, можливо, банально, але це перший і ключовий крок на шляху до одужання.

Страх перед “поганою” їжею, перед “забрудненням” себе часто відчувають люди з емоційними проблемами, які намагаються тримати свої почуття під контролем і бояться випустити емоції назовні.

Тому в разі орторексії потрібна комплексна терапія, яка зачіпає ставлення з їжею, з оточуючими і з самим собою. Моя порада-сходіть на консультацію до фахівця, якщо підозрюєте, що ваші відносини з їжею пішли не по тій дорозі. А для початку приберіть з підвіконня пророщену пшеницю і дозвольте собі «відрив» у вигляді хорошого стейка або домашнього тістечка без консервантів. Їжа, як і життя, повинна бути в задоволення.

123…6

Наталі портман стала вегетаріанкою в 8 років. Спочатку вона відмовилася від м’яса і риби, побачивши на науковому конгресі, як колеги її батька-лікаря для досвіду препарують живого курчати. Потім» в топку ” вирушили яйця і молочні продукти, і в підсумку дівчина стала адептом сироїдіння. Крім того, актриса не п’є каву, алкоголь і, звичайно ж, не курить. Портман не приховує, що вкрай стурбована своїм харчуванням-вона ретельно складає раціон і допускає в нього виключно екологічно чисті сезонні овочі. Для того, щоб гідно зіграти оскароносну роль в “чорному лебеді”, і без того мініатюрна наталі (її зріст 160 см) сіла на дієту, яку сама назвала «екстремальною», і схудла на 10 кг, досягнувши ваги 43 кг. Страшно уявити, яка дієта може бути суворою для портман

дивитися галерею

Поліна сошка