Все найкраще: правила і секрети вживання вітамінів для імунітету

15

Цитрусові-лідери за вмістом вітаміну с. З одного боку, вони дуже корисні, з іншого — можуть викликати сильну алергічну реакцію, про що також не слід забувати. Розповідаємо, де і які вітаміни для імунітету потрібно шукати.

Що таке вітамін?

Вітаміни-це група низькомолекулярних сполук, яких потребує організм людини. Як і мінерали, вони відіграють важливу роль в обміні речовин, стимулюють вироблення клітин, зміцнюють імунітет, але на відміну від мінералів мають органічну природу.

Вітаміни не є джерелом енергії, вони виступають в якості каталізатора, тобто “прискорювача” певних біологічних процесів, а в деяких випадках — в якості гормонів (уповільнюють окислення речовин, сприяють правильному розвитку певних клітин і тканин).

Більшість вітамінів не виробляються в організмі і надходять в кров з їжі. Виняток-вітаміни d (він виробляється в шкірі під впливом сонячних променів), в і к, які «виробляє» мікрофлора кишечника, а також деякі інші сполуки.

В цілому, безпосередньо або опосередковано на імунітет впливають всі вітаміни. Однак деякі грають трохи більш важливу роль. До вітамінів, що підвищує імунітет, відносяться:

  • вітамін с (аскорбінова кислота) . Основний вітамін для підвищення імунітету. Аскорбінова кислота стимулює вироблення кісткової і сполучної тканин, є антиоксидантом (речовиною, що уповільнює окислення), прискорює вироблення інтерферону (білка, що захищає клітини від вірусів). Його нестача провокує значне ослаблення захисних сил організму і призводить до захворювань. В організмі людини вироблення вітаміну с неможлива, і він повинен надходити з їжею. Вітамін с міститься в свіжих овочах, фруктах, ягодах, зелені. Найбільший обсяг міститься в глоді, болгарському червоному перці, обліписі, чорній смородині, цитрусових. Вітамін с швидко руйнується при термічному впливі.

  • вітаміни групи b . Ці сполуки не беруть участь у виробленні антитіл до вірусів, але сприяють синтезу захисних гормонів і обміну речовин. Найважливішу роль вони відіграють в період після отримання травм або операції. Вітамін b6 сприяє виробленню антитіл до бактерій (в першу чергу до тих, які викликають простудні захворювання). Міститься в волоських горіхах, пророщеному зерні, моркві, шпинаті, помідорах та інших продуктах. Вітамін b9 (фолієва кислота) стимулює роботу кісткового мозку, сприяє виробленню імунних клітин. Фолієва кислота грає головну роль в рості і розвитку кровоносної та імунної систем. Цей вітамін часто прописують вагітним жінкам: його недолік здатний викликати дефекти нервової системи у плода. Міститься в зелені і зелених овочах, дріжджах, борошні грубого помелу (і хлібі з неї). Виробляється також мікрофлорою кишечника.

  • вітамін e. найважливіший ммуномодулятор (з’єднання, що відповідає за вироблення імунних клітин) і антиоксидант. Він захищає стінки клітин від пошкодження внаслідок окислення, сприяє зміцненню імунітету, захисту від шкідливих речовин, розвитку нервової системи. Корисний і дітям, і дорослим, і літнім людям. У максимальних пропорціях вітамін міститься в кукурудзяній олії і соєвому (в соняшниковій олії і насінні його зміст теж велике). Є вітамін e і в фундуку, пророслому зерні, арахісі, оливковій олії та інших продуктах.

  • вітамін p. органічна сполука, що стимулює захист організму від різних токсичних речовин, запальних процесів, пухлин. Вітамін р захищає від руйнування аскорбінову кислоту, є хорошим антиоксидантом. Рекомендується до прийому в комплексі з вітаміном с.міститься в цитрусових, яблуках, помідорах, шипшині, малині, чорній горобині, щавлі, салаті та інших продуктах.

Правила вживання вітамінів для підвищення імунітету

В ідеалі вітаміни для зміцнення імунітету і здоров’я повинні міститися в продуктах харчування, які людина вживає. Якщо цього недостатньо, можна використовувати полівітамінні комплекси і препарати, до складу яких входить певний вітамін або група речовин.

Заповнюючи вітаміни для підняття імунітету в організмі, важливо розуміти, що:

  1. Більшість органічних сполук (вітамінів) руйнуються при термічному впливі. Деякі і зовсім неможливо отримати з продуктів харчування (для вітаміну d в зимовий час вам доведеться довго перебувати під відкритим небом або як мінімум під ультрафіолетовими лампами). Овочі, фрукти, зелень необхідно вживати в свіжому вигляді, якщо це можливо.

  2. Вміст вітамінів в овочах і фруктах, що зберігаються при кімнатній температурі або в умовах підвального приміщення, з часом знижується. Продукти, які збереглися до зими, менш багаті вітамінами. Кращий спосіб зберегти їх в повній мірі-заморозка.

  3. Вітаміни не накопичуються в організмі людини. Неможливо створити “запас” на зимовий або весняний час. Деякі сполуки просто виводяться, інші при надлишку викликають певні розлади, схожі з симптомами авітамінозу. Тому вітаміни потрібно приймати регулярно і тільки в тих обсягах, які рекомендовані вам.

  4. Перед тим як приймати кардинальні заходи до зміцнення і підняття імунітету за допомогою вітамінів (тим більше купувати полівітамінні комплекси) необхідно проконсультуватися з лікарем. Обсяг вітамінів залежить від вашого віку, статі, стану здоров’я і багатьох інших факторів. Лікар враховує їх і виписує строго той комплекс, який принесе максимальну користь. Замінювати його на інший (»аналогічний”, як думаєте ви) не варто. Особливо це стосується вагітних жінок або тих, хто купує вітаміни для дитини.

Навіть якщо ви п’єте вітамінні комплекси, не забувайте про правильний раціон: саме завдяки йому можлива правильна і повна переробка вітамінів. Та й самі білки, а також вуглеводи і жири надають пряме (в деяких випадках — опосередковане) вплив на імунну систему.