свою шикарну назву класичний салат “хризантема” отримав завдяки чудовій кулінарній ідеї – прикрасити страву красивою білосніжною квіткою. Через це склад рецепта може бути будь – яким, єдиним традиційним включенням є курка-відварна, обсмажена або копчена, хоча зустрічаються варіації без м’яса. А далі все в ваших руках. Кладіть гриби, крабові палички, яблука, кукурудзу, мариновані огірки, моркву, томати.
Оскільки салат відноситься до святкових страв. Тому його неодмінно викладають шарами, промащуючи їх майонезом – це так само обов’язкова умова приготування. З чого роблять квітка? найчастіше з чіпсів, рідше з яєчних білків, крабових паличок, цибулі.
Як зробити хризантему
Прикраса у вигляді хризантеми можна зробити з чіпсів, цибулі, крабових паличок, яєчного білка.
З чіпсами все зрозуміло, досить акуратно виставити їх, зобразивши квітка, як і в досить відомому соняшнику , де використовуються ті ж картопляні пелюстки. Крабові палички нарізають тонкими смужками, і формують хризантему, нижче, на фото, ви побачите приклад. З двома іншими доведеться трохи повозитися.
Розмір квітки залежить від величини цибулини. Замініть білий ріпчасту цибулю червоним його видом, колір хризантеми, відповідно, зміниться.
- очистіть головку цибулі від лушпиння. Зріжте знизу (для стійкості) і зверху приблизно по 5 мм.зробіть часті розрізи однакової ширини зверху вниз (до кінця не дорізайте, інакше головка розпадеться). Ширину смужок-пелюсток дивіться на фото (можна робити ширше).
- покладіть в миску, повністю залийте водою. Потримайте близько години. Після закінчення заданого часу квітка сам розпуститься.
- переверніть, злийте рідину, обережно потрясіть, щоб видалити залишки.
хризантема з білків.
- відваріть круто яйця, візьміть білки. Наріжте уздовж по всій довжині. Якщо хочете багатошаровий квітка, робіть пелюстки різної довжини.
- насипте в центр салату трохи жовтка-це буде серцевина хризантеми. Розкладіть навколо неї по колу найдовші смужки-пелюстки. Між ними, і зверху розподіліть кілька коротших. Можна зробити ще один шар з найменших пелюсток.
Тримайте найкращий класичний варіант закуски з традиційного набору інгредієнтів.
Необхідно:
- куряча грудка-300 гр.
- сир – 200 гр.
- картопля-3-4 бульби.
- морквина, цибуля – по 1-2 шт.
- гриби – 200 гр.
- яйця-3 шт.
- мариновані огірки – 3 шт.
- майонез – 100 гр.
- сіль, мелений перець.
Як приготувати:
- заздалегідь зробіть хризантему з цибулевої головки.
- так само, напередодні, зваріть яйця і моркву з картоплею. Охолодіть, очистіть.
- обполосніть куряче м’ясо, наріжте маленькими шматочками. Обсмажте на сковороді до готовності і приємною рум’яності. Остудіть, потім дуже дрібно порубати.
- подрібніть мариновані огірки в дрібний кубик.
- аналогічно покришите зварену картоплю і яйця.
- наріжте печериці якомога дрібніше, тушкуйте протягом 10-15 хвилин, поки випарується рідина. Трохи підрум’яньте гриби, перекладіть в окрему миску і охолодіть. Не забудьте підсолити під час гасіння.
- зберіть хризантему, викладаючи шарами, щедро политими майонезним соусом. Вниз покладіть смажені гриби, слідом тертий великою стружкою картопля.
- далі йдуть огірки, терта морквина.
- наступна прошарок з курки, покрита майонезом і тертими яйцями.
- потріть шматок сиру в дрібну крихту, посипте салат. У центр встановіть квітка з лука.
Салат хризантема з копченою грудкою і чіпсами
Копчене куряче м’ясо абсолютно змінить смак закуски, зробить пікантним.
Візьміть:
- копчена грудка-250 гр.
- чіпси-50 гр.
- яйця-4 шт.
- гриби (мариновані печериці) – 100 гр.
- кукурудза, консервована-150 гр.
- майонез-150 гр.
Візьміть:
Напередодні приготування відваріть круто яйця, остудіть.
Розділіть на білки і жовтки. Натріть на самій дрібній тертці, помістіть в різні миски.
Наріжте копчене м’ясо дуже дрібними кубиками.
Зробіть основу салату, виклавши на плоскому блюді м’ясну нарізку.
Розрівняйте, трохи примніть лопаткою. Намалюйте сіточку з майонезу.
Злийте з баночки з консервованими грибами маринад, дрібно поріжте печериці. Поверх зробіть майонезну сітку.
Наступний шар з консервованої кукурудзи і знову майонез.
Розкидайте білки, щедро промажте майонезним соусом.
Покрийте закуску шаром з жовтків. Засипте всю поверхню, включаючи боки.
Прикрасьте салат чіпсами, акуратно розмістивши у вигляді квітки, і у вас вийде прекрасна хризантема.
Як приготувати хризантему з рибними консервами
Салат більше годиться для буденної трапези, вийде ситним, смачним і бюджетним.
Беремо:
- консерви рибні (у власному соку) – 250 гр.
- велика морквина.
- помідори черрі – 1 шт.
- яйця – 3 шт.
- зелена цибуля – 20 гр.
- майонез-100 гр.
- чіпси-10-12 шт.
- маслини – 1 шт.
- оливки – 3 шт.
- кріп-2 гілочки.
- чорний перець, сіль-за смаком.
Приготування:
- заздалегідь відваріть яйця і моркву.
- злийте з консервів рідину, розімніть на волокна і невеликі шматочки, викладіть першим шаром на плоску тарілку. Пролийте соусом з майонезу.
- подрібніть яєчні білки в дрібну крихту. Аналогічно покришите жовтки, але покладіть в окрему посудину.
- розкидайте білки поверх риби. Змастіть майонезом.
- натріть моркву великою стружкою, полийте соусом.
- зверху йдуть жовтки, нічим не змащені.
- поділіть помідор черрі на половинки, покладіть на салат. Розріжте маслини, зробіть точки, лапки – божі скоринки готові.
- в середині покладіть оливки, розділені навпіл.
- прикрасьте блюдо чіпсами, перетворивши в квітку. Поруч, по колу, розмістіть гілочки кропу. Хризантема готова, дайте настоятися і кличте домочадців.
Крабовий салат хризантема (з крабовими паличками)
Дуже смачний салат з ефектною подачею, в якому хризантема робиться з крабових паличок.
Буде потрібно:
- крабові палички-200 гр.
- сир, твердий-50 гр.
- яйця-4 шт.
- свіжий огірок.
- помідор.
- болгарський перець.
- кріп, зелена цибуля – за смаком.
- гірчиця-маленька ложка.
- майонез – 4 великі ложки.
Приготування:
- відокремте половину паличок, покришите дуже дрібно, решта залиште на хризантему.
- зваріть круто яйця. Пару жовтків відразу відкладіть на прикрасу салату. Решта подрібніть маленькими кубиками.
- поріжте кубиками помідори, м’якоть болгарського перцю, свіжий огірок.
- порубати гілочки кропу і пір’я зеленої цибулі. Потріть сир в дрібну крихту.
- у невеликій мисці з’єднайте майонез і гірчицю, додайте кріп, ретельно розітріть.
- зберіть закуску, викладаючи продукти в наступній послідовності: майонез, палички, помідори, 2/3 зеленої цибулі, подрібнені яйця. Посоліть цей шар.
- слідом покладіть перець, огірки, сир. Кожен шар поливайте майонезом.
- залишилися крабові палички поріжте довгими смужками, розташуйте на верхівці страви у вигляді квітки. В середині покладіть розім’яті жовтки. Навколо розсипте залишився зелена цибуля.
Салат хризантема з яблуком, прикрашений чіпсами
Ще один святковий варіант закуски з копченою куркою.
Буде потрібно:
- курячий стегенце, копчений – 2 шт.
- чіпси – ½ упаковки.
- плавлений сир-парочка.
- яйця-3 шт.
- зелене яблуко.
- морквина.
- лук-головка.
- майонез – за смаком.
Технологія приготування:
- підготуйте продукти. Куряче філе поріжте кубиками, наріжте цибулю. Крупно потріть яйця, моркву, яблуко.
- у цій же послідовно укладіть на плоскому блюді шарами, поливаючи кожен майонезом.
- натріть плавлений сирок, попередньо потримавши його в морозилці, зробіть останній шар.
- спорудіть з чіпсів хризантему і відразу подавайте, щоб квітка не встиг розмокнути.
Відео-рецепт: салат хризантема з буряком
Автор стверджує, що знаменита оселедець під шубою «відпочине», якщо ви почастуєте закускою, в якій присутній буряк, на якій білосніжна квітка виглядає дуже ефектно. Смачного,Нехай на вашому столі буде тільки найсмачніша хризантема!