Салат «хризантема» — класичні рецепти з чіпами, копченою грудкою, грибами

14

свою шикарну назву класичний салат “хризантема” отримав завдяки чудовій кулінарній ідеї – прикрасити страву красивою білосніжною квіткою. Через це склад рецепта може бути будь – яким, єдиним традиційним включенням є курка-відварна, обсмажена або копчена, хоча зустрічаються варіації без м’яса. А далі все в ваших руках. Кладіть гриби, крабові палички, яблука, кукурудзу, мариновані огірки, моркву, томати.

Оскільки салат відноситься до святкових страв. Тому його неодмінно викладають шарами, промащуючи їх майонезом – це так само обов’язкова умова приготування. З чого роблять квітка? найчастіше з чіпсів, рідше з яєчних білків, крабових паличок, цибулі.

Як зробити хризантему

Прикраса у вигляді хризантеми можна зробити з чіпсів, цибулі, крабових паличок, яєчного білка.

З чіпсами все зрозуміло, досить акуратно виставити їх, зобразивши квітка, як і в досить відомому соняшнику , де використовуються ті ж картопляні пелюстки. Крабові палички нарізають тонкими смужками, і формують хризантему, нижче, на фото, ви побачите приклад. З двома іншими доведеться трохи повозитися.

Розмір квітки залежить від величини цибулини. Замініть білий ріпчасту цибулю червоним його видом, колір хризантеми, відповідно, зміниться.

  • очистіть головку цибулі від лушпиння. Зріжте знизу (для стійкості) і зверху приблизно по 5 мм.зробіть часті розрізи однакової ширини зверху вниз (до кінця не дорізайте, інакше головка розпадеться). Ширину смужок-пелюсток дивіться на фото (можна робити ширше).
  • покладіть в миску, повністю залийте водою. Потримайте близько години. Після закінчення заданого часу квітка сам розпуститься.
  • переверніть, злийте рідину, обережно потрясіть, щоб видалити залишки.

хризантема з білків.

  • відваріть круто яйця, візьміть білки. Наріжте уздовж по всій довжині. Якщо хочете багатошаровий квітка, робіть пелюстки різної довжини.
  • насипте в центр салату трохи жовтка-це буде серцевина хризантеми. Розкладіть навколо неї по колу найдовші смужки-пелюстки. Між ними, і зверху розподіліть кілька коротших. Можна зробити ще один шар з найменших пелюсток.

Тримайте найкращий класичний варіант закуски з традиційного набору інгредієнтів.

Необхідно:

  • куряча грудка-300 гр.
  • сир – 200 гр.
  • картопля-3-4 бульби.
  • морквина, цибуля – по 1-2 шт.
  • гриби – 200 гр.
  • яйця-3 шт.
  • мариновані огірки – 3 шт.
  • майонез – 100 гр.
  • сіль, мелений перець.

Як приготувати:

  1. заздалегідь зробіть хризантему з цибулевої головки.
  2. так само, напередодні, зваріть яйця і моркву з картоплею. Охолодіть, очистіть.
  3. обполосніть куряче м’ясо, наріжте маленькими шматочками. Обсмажте на сковороді до готовності і приємною рум’яності. Остудіть, потім дуже дрібно порубати.
  4. подрібніть мариновані огірки в дрібний кубик.
  5. аналогічно покришите зварену картоплю і яйця.
  6. наріжте печериці якомога дрібніше, тушкуйте протягом 10-15 хвилин, поки випарується рідина. Трохи підрум’яньте гриби, перекладіть в окрему миску і охолодіть. Не забудьте підсолити під час гасіння.
  7. зберіть хризантему, викладаючи шарами, щедро политими майонезним соусом. Вниз покладіть смажені гриби, слідом тертий великою стружкою картопля.
  8. далі йдуть огірки, терта морквина.
  9. наступна прошарок з курки, покрита майонезом і тертими яйцями.
  10. потріть шматок сиру в дрібну крихту, посипте салат. У центр встановіть квітка з лука.

Салат хризантема з копченою грудкою і чіпсами

Копчене куряче м’ясо абсолютно змінить смак закуски, зробить пікантним.

Візьміть:

  • копчена грудка-250 гр.
  • чіпси-50 гр.
  • яйця-4 шт.
  • гриби (мариновані печериці) – 100 гр.
  • кукурудза, консервована-150 гр.
  • майонез-150 гр.

Візьміть:

Напередодні приготування відваріть круто яйця, остудіть.

Розділіть на білки і жовтки. Натріть на самій дрібній тертці, помістіть в різні миски.

Наріжте копчене м’ясо дуже дрібними кубиками.

Зробіть основу салату, виклавши на плоскому блюді м’ясну нарізку.

Розрівняйте, трохи примніть лопаткою. Намалюйте сіточку з майонезу.

Злийте з баночки з консервованими грибами маринад, дрібно поріжте печериці. Поверх зробіть майонезну сітку.

Наступний шар з консервованої кукурудзи і знову майонез.

Розкидайте білки, щедро промажте майонезним соусом.

Покрийте закуску шаром з жовтків. Засипте всю поверхню, включаючи боки.

Прикрасьте салат чіпсами, акуратно розмістивши у вигляді квітки, і у вас вийде прекрасна хризантема.

Як приготувати хризантему з рибними консервами

Салат більше годиться для буденної трапези, вийде ситним, смачним і бюджетним.

Беремо:

  • консерви рибні (у власному соку) – 250 гр.
  • велика морквина.
  • помідори черрі – 1 шт.
  • яйця – 3 шт.
  • зелена цибуля – 20 гр.
  • майонез-100 гр.
  • чіпси-10-12 шт.
  • маслини – 1 шт.
  • оливки – 3 шт.
  • кріп-2 гілочки.
  • чорний перець, сіль-за смаком.

Приготування:

  1. заздалегідь відваріть яйця і моркву.
  2. злийте з консервів рідину, розімніть на волокна і невеликі шматочки, викладіть першим шаром на плоску тарілку. Пролийте соусом з майонезу.
  3. подрібніть яєчні білки в дрібну крихту. Аналогічно покришите жовтки, але покладіть в окрему посудину.
  4. розкидайте білки поверх риби. Змастіть майонезом.
  5. натріть моркву великою стружкою, полийте соусом.
  6. зверху йдуть жовтки, нічим не змащені.
  7. поділіть помідор черрі на половинки, покладіть на салат. Розріжте маслини, зробіть точки, лапки – божі скоринки готові.
  8. в середині покладіть оливки, розділені навпіл.
  9. прикрасьте блюдо чіпсами, перетворивши в квітку. Поруч, по колу, розмістіть гілочки кропу. Хризантема готова, дайте настоятися і кличте домочадців.

Крабовий салат хризантема (з крабовими паличками)

Дуже смачний салат з ефектною подачею, в якому хризантема робиться з крабових паличок.

Буде потрібно:

  • крабові палички-200 гр.
  • сир, твердий-50 гр.
  • яйця-4 шт.
  • свіжий огірок.
  • помідор.
  • болгарський перець.
  • кріп, зелена цибуля – за смаком.
  • гірчиця-маленька ложка.
  • майонез – 4 великі ложки.

Приготування:

  1. відокремте половину паличок, покришите дуже дрібно, решта залиште на хризантему.
  2. зваріть круто яйця. Пару жовтків відразу відкладіть на прикрасу салату. Решта подрібніть маленькими кубиками.
  3. поріжте кубиками помідори, м’якоть болгарського перцю, свіжий огірок.
  4. порубати гілочки кропу і пір’я зеленої цибулі. Потріть сир в дрібну крихту.
  5. у невеликій мисці з’єднайте майонез і гірчицю, додайте кріп, ретельно розітріть.
  6. зберіть закуску, викладаючи продукти в наступній послідовності: майонез, палички, помідори, 2/3 зеленої цибулі, подрібнені яйця. Посоліть цей шар.
  7. слідом покладіть перець, огірки, сир. Кожен шар поливайте майонезом.
  8. залишилися крабові палички поріжте довгими смужками, розташуйте на верхівці страви у вигляді квітки. В середині покладіть розім’яті жовтки. Навколо розсипте залишився зелена цибуля.

Салат хризантема з яблуком, прикрашений чіпсами

Ще один святковий варіант закуски з копченою куркою.

Буде потрібно:

  • курячий стегенце, копчений – 2 шт.
  • чіпси – ½ упаковки.
  • плавлений сир-парочка.
  • яйця-3 шт.
  • зелене яблуко.
  • морквина.
  • лук-головка.
  • майонез – за смаком.

Технологія приготування:

  1. підготуйте продукти. Куряче філе поріжте кубиками, наріжте цибулю. Крупно потріть яйця, моркву, яблуко.
  2. у цій же послідовно укладіть на плоскому блюді шарами, поливаючи кожен майонезом.
  3. натріть плавлений сирок, попередньо потримавши його в морозилці, зробіть останній шар.
  4. спорудіть з чіпсів хризантему і відразу подавайте, щоб квітка не встиг розмокнути.

Відео-рецепт: салат хризантема з буряком

Автор стверджує, що знаменита оселедець під шубою «відпочине», якщо ви почастуєте закускою, в якій присутній буряк, на якій білосніжна квітка виглядає дуже ефектно. Смачного,Нехай на вашому столі буде тільки найсмачніша хризантема!