Безглютенова дієта: рецепти для здоров’я і безтурботності

63

Безглютенова дієта-хороший привід відкрити для себе просту істину, що полягає в тому, що наїстися можна і без хліба! освойте приготування нескладних і смачних страв, багатих, білком і клітковиною, а якщо захочеться випічки або вареників, приготування безглютенового тесту стане цікавим досвідом.

Натуральне м’ясо на безглютеновій дієті можна вживати без роздумів: якщо не додавати в нього магазинні готові соуси і не загущать блюдо глютеносодержащей борошном, будь-які складові м’ясні делікатеси залишаються безпечними. Тушкована яблучна свинина з прянощами і цибулею — просте в приготуванні і пікантне блюдо для всієї родини (замініть сидр яблучним соком, якщо за столом будуть діти). Подавайте свинину з рисом: будь-які сорти цього злаку не містять глютену. Овочі також стануть гідним дієтичним гарніром!

інгредієнти : 1,5 кг звільненої від видимого жиру і кістки свинини (лопатка або пісна частина окосту), нарізаної на кубики ок. 2 см., 4 середніх розмірів цибулини (нарізаних півкільцями), 500 мл яблучного сидру або яблучного соку, вода, 2 мелконатертих яблука сорту гренні сміт (без шкірки), рослинна олія, сіль, свіжозмелений чорний і червоний гострий перець, насіння гірчиці (не готова гірчиця з магазину!).

приготування :

  1. Протушкувати цибулю в невеликій кількості солоної води до м’якості, перекласти в сотейник.

  2. У невеликій кількості рослинного масла на сковороді на сильному вогні обсмажити нарізану кубиками свинину з усіх боків (близько 7 хвилин). Перекласти м’ясо в сотейник до цибулі.

  3. Перемішати цибулю і м’ясо, додати в сотейник яблучний сік (можна навпіл з водою), накрити кришкою, тушкувати на мінімальному вогні 1 ч 15 хвилин.

  4. Через зазначений час додати натерті яблука, спеції, сіль, перемішати, тушкувати все разом 15 хв.

  5. Відкрити кришку, злегка додати вогонь і готувати ще 5 хв, інтенсивно помішуючи. Перевірити на сіль і перець, при необхідності додати приправ. Подавати з рисовим або овочевим гарніром, можна посипати нарубаної петрушкою або кінзою.

Рецепти безглютенової дієти: квасолевий салат багула з зеленню і часником

Садова квасоля, відома також як боби фава, улюблена садівниками за невибагливість і здатність покращувати родючість грунту. Боби фава-основа безлічі страв близькосхідної і середземноморської дієти.

Вони добре зберігаються, відмінно комбінуються з безліччю добавок і є цінним джерелом рослинного білка. І, що найважливіше на безглютенової дієті, абсолютно не містять підозрілих речовин.

інгредієнти : 400 гр бобів фава, 50 мл оливкової олії першого холодного віджиму, 6 столових ложок мелконарубленной зелені, 1 чайна ложка порошку кумина, 4 зубчики часнику, розтертих в пюре, сік одного лимона, сіль, перець.

Рецепти безглютенової дієти: зелені мафіни з японським чаєм

Відмова від глютену аж ніяк не означає відмови від випічки-навпаки, ласощі з духовки стають більш витонченими і корисними! для приготування тіста можна використовувати спеціальні безглютенові борошняні суміші, що виготовляються, наприклад, з амарантової, рисової, нутової або інших видів борошна. Особливість безглютенової випічки в тому, що вона більш суха і розсипчаста, вимагає розпушувача (пекарського порошку), а тісто «бере» більше рідини. Через відсутність клейковини безглютенові булочки, мафіни і пироги за текстурою не схожі на еластичну традиційну здобу, але зате добре приймають найрізноманітніші, часом екзотичні добавки. Як, наприклад, японський чай матча, відомий своїм тонким ароматом і неперевершеними антиоксидантними властивостями.

інгредієнти (на 12 мафінів): 220 гр безглютенової борошна, 2 ч.л. Пекарського порошку, 220 мл соєвого молока (або апельсинового соку), 1-2 банана (розім’яти виделкою), 1 ч. Л. Японського порошкового чаю матча, 2 ч л насіння льону, 3 столові ложки коричневого цукру, ½ ч. Л. Солі, 1 ч. Л. Ванільного екстракту, 1 ч. Л. Порошку імбиру, 1-2 столові ложки рослинної олії, горішки.

Рецепти безглютенової дієти: вареники з чорницею

Паста з начинками і традиційні для російського столу страви, такі як пельмені або вареники, також доступні на безглютенової дієті. За еластичність тесту в цьому випадку буде відповідати ксантанова камедь-продукт, який заслужив хорошу репутацію у заокеанських кухарів в якості натурального вегетаріанського продукту-загусника, що не містить глютену.

інгредієнти (базове тісто для безглютенових виробів з начинкою): 200 гр рисового борошна, 60 гр крохмалю тапіоки, 1 столова ложка ксантанової камеді, ½ ч.л. Солі, 5 яєць середнього розміру. Для начинки: 1,5 склянки свіжої чорниці, 125 гр розім’ятої виделкою рікотти, трохи цукрової пудри, все змішати.

Фото: getty images

Марія філатова

попередня статтяСорт огірків альпініст f1-мої відгуки
наступна статтяСірий кардинал. Умовно сірі лаки в моєму лакодоме