Дієта для серця: що їсти, щоб “полум’яний мотор” працював без поломок?

36

Дієта для серця допомагає знизити ризик розвитку вже наявних неполадок з серцево-судинною системою, а також запобігти будь-які серцеві неприємності і хвороби. За винятком, мабуть, тільки проблем амурного характеру …

Дієта для серця – в чому суть?

Так звана дієта 10 для серця — іншими словами кардіотрофічне харчування — допомагає зменшити не тільки симптоми і розвиток серцевих недуг у хворих людей, але і значно знизити ризики розвитку серцево-судинних захворювань у людей абсолютно здорових. Лікарі-кардіологи нерідко відзначають, що часом дієта для серця призводить до кардинальних поліпшень в стані здоров’я їх пацієнтів. За рахунок чого це відбувається? і які корисні продукти для серця слід включити в свій щоденний раціон, а про які слід забути назавжди?

Що слід виключити з харчування?

Список заборонених продуктів в кардіодієті не такий великий, як скажімо, в дієті для діабетиків або в харчуванні при жовчнокам’яній хворобі. Однак, будь-який кардіолог, який інформує свого пацієнта щодо правильного харчування, в першу чергу озвучить саме ті продукти, які вживати не варто.

  • Алкоголь. Але відразу обмовимося-табу накладається саме регулярне випивання, що аж ніяк не виключає вживання пари келихів сухого вина з нагоди будь-якого торжества.

  • Сіль. Непоказні на вигляд кристали солі можуть надавати вельми згубний вплив на серце. Адже більшість серцево-судинних недуг виникає частково через порушення водно-сольового балансу. Як тільки вміст солей натрію в організмі перевищує норму, клітини тканин і органів починають накопичувати надлишки води, що призводить до набряків і надає жахливу навантаження на серцевий м’яз і судини. Зведіть споживання солі до 5 г на добу-цього цілком достатньо, щоб їжа не здавалася прісною, але при цьому не чинилося надмірне тиску на серце. Крім чистої солі, виключити з дієти для серця доведеться і традиційно солоні продукти: копченості, напівфабрикати, рибні консерви, квашені і мариновані овочі.

  • Вода. Обмежити споживання води – не означає припинити пити її зовсім. Але про традиційні 2,5 літрах, рекомендованих дієтологами, доведеться забути. Кардіологи радять-загальна кількість рідини (включаючи супи, чай та інші) для сердечників не повинно перевищувати 1 літра на добу.

  • Жирні продукти. Зазвичай лікарі радять зовсім виключити жирні явства з раціону, але в дійсності логічніше і приємніше застосовувати в дієті для серця принцип заміщення: замість свинини і яловичини їжте телятину і птицю, десерти вибирайте не з заварним кремом, а з легким йогуртовим, замість стейка замовляйте в ресторані коктейль з морепродуктів.

  • Кофеїновмісні напої. Будь-які тонізуючі напої-кава, енергетики, міцний чай — небажані для серця. Замість них краще і корисніше вживати мінеральну воду, морс, трав’яні чаї.

Харчування для серця: кардіологічний мінімум

Однак, основний принцип кардіодієти не в тому, щоб тримати серце в чорному тілі, акцентуючи увагу виключно на заборонених продуктах. Навпаки-зосередитися слід саме на тих корисних речовинах (що входять до складу продуктів харчування), які змушують працювати «полум’яний мотор» довго і без збоїв.

До них відносяться:

  • Калій і магній. Перший забезпечує нормальний серцевий ритм, другий-сприяє розширенню судин, що живлять серце кров’ю, насиченою киснем. Калій в надлишку міститься в чорносливі, куразі, цитрусових, горіхах, картоплі, гречці, журавлині. Магнієм багаті морська капуста, цільнозерновий хліб, пшоняна крупа, петрушка.

  • Білок. Як відомо, білок є будівельним матеріалом для м’язів, в тому числі і для міокарда. Саме тому білок вкрай важливий в кардіотрофічному харчуванні. Білком багаті знежирене молоко і сир, риба і нежирне м’ясо.

  • Складні вуглеводи. Маються на увазі не ті вуглеводи, які містяться в тортах і булочках, джемах і чіпсах, а ті, що дійсно є джерелом енергії для нашого організму. Здорові вуглеводи містяться в цільнозернових продуктах, крупах і бобових.

Якщо турбота про серце – ваш головний біль і причина занепокоєння, перше, з чого варто почати, — з переходу на дієту для серця. Тим більше, що в ній достатньо місця для кулінарних відкриттів і експериментів. Доглядайте за вашим серце зі смаком і задоволенням!