10 продуктів, які краще не купувати в супермаркеті

24

Відразу підкреслимо, що мова піде не про продукти, які не варто купувати і вживати ніде і ніколи – наприклад, чіпсах або солодкої газованої води (хоча тут вирішувати вам, ми всього лише настійно не рекомендуємо). Ми зараз про продукти, які самі по собі небезпеки не представляють (якщо тільки у вас немає протипоказань або алергії), а їх якості псуються виключно через потрапляння у великі магазини. Про їх прихованому шкоду ми часом навіть не підозрюємо. Або здогадуємося, але не надаємо значення. Судіть самі.

1. Зелений салат

Справа в тому, що останнім часом він став продатися в супермаркетах переважно митий і упакований. Це однозначно найсприятливіше середовище для того, щоб в ньому розлучилися бактерії, що викликають кишкові захворювання. А якщо салат і не митий, а лежить на полиці холодильної камери, то лежить там, як правило (напевно ви і самі це помічали), довго. Якісь листя вже пожухли, а то і згнили.

Інша справа – ринок, де салат дбайливо покладений на дерев’яні прилавки і добре провітрюється. Згадайте, чи було хоч раз у вашому житті, щоб вам продали його несвіжим або протеклим, тому що хтось до цього його помив і упакував? ось і ми такого не пригадаємо.

2. Горіхи

А також всі без винятку продукти, що їх містять, – шоколадки з горіхами, нуга з горіхами, мюслі з горіхами, тістечка з горіхами, суміші сухофруктів з горіхами і куди там їх ще додають. Справа в тому, що термін придатності у таких продуктів заводського виробництва, як правильно, вкрай великий, а значить, горіхи всередині будуть дуже і дуже старі. А в старих горіхах, особливо волоських, утворюється отруйний фермент, який може мати досить погані наслідки для організму, аж до онкології. Тому і горіхи в упаковках в магазині на перекус брати застерігаємо: ви не можете знати їх реальний вік, адже датою виробництва на упаковці може вважатися і дата їх упакування. Не ризикуйте.

Інша справа – ринок, де вони продаються на вагу, де їх можна понюхати, помацати, перевірити, чи не потемніли, чи не гірчать чи. При бажанні практично в усі перераховані вище закуски ви в змозі додати горіхи самостійно.

3. Чай

Не в чаїнках який, а вже готовий до вживання – в пляшках. Тільки вчитайтеся до складу: здається, перед вами пляшечка з найкориснішим прохолодним напоєм, а насправді – одні консерванти і ароматизатори. Сильно здивуємося, якщо до складу входить власне чай. За своїми якостями цей напій недалеко пішов від шкідливої солодкої газованої води, але поки ще йому вдається замаскуватися під хороший.

Інша справа – ринок, де, ви здивуєтеся, продають справжній чай на розлив в пляшках. Його готують для співробітників, яким теж щось пити під час робочого дня потрібно, але ніхто не відмовить вам продати літр-другий.

4. М’ясні нарізки

Тут аналогічно: в заводські додають безліч непотрібних вам стабілізаторів та інших поліпшувачів смаку.

Інша справа-ринок, де м’ясо прямо від виробника, та ще є можливість попросити відрізати рівно стільки, скільки потрібно. І за нарізування переплачувати не доведеться, в той час як в магазинах готова нарізка, звичайно, вище в ціні цільного шматка.

5. Випічка з фруктовою начинкою

Круасани, булочки з ягодами всередині виглядають дуже апетитно. Однак всередині – фруктові наповнювачі, зручні для виробництва і продажу. Завдяки загусникам вони не вбираються в тісто і довше не псуються. Але справжніх ягід ви в них не знайдете.

Інша справа – ринок, де такі ласі пиріжки з пилу з жару продає настільки ж рум’яна бабуся, у якої ніколи цієї хімії і не водилося. Причому випічка у неї завжди гаряча, а не вічно холодна, як в магазині.

6. Суміші спецій

Ароматна сіль, різнокольорові горошини запашного перцю-все це прекрасно, але знову ж таки – в суміш можуть затесатися все ті ж консерванти, а ви і не помітите. А деякі недобросовісні виробники замінюють дорогі спеції дешевими аналогами, наприклад, розбавляють шафран.

Інша справа – ринок, де всі без винятку спеції продаються на вагу (консерванти в них виключені). Купуйте – і відчувайте себе творцем, змішуйте самі, та так, що у фільмі «принцеса спецій» такого і не побачиш.

7. Хліб

Ну тут все просто і сумно: хліб з супермаркету нерідко печуть з борошна, яку вибілили за допомогою хімічних речовин (наприклад перекису бензоїлу, який використовують для вибухів в кіно). Таке борошно довго зберігається, в ній не заводяться комахи, а заводяться передумови найнебезпечніших захворювань. Про упакований хліб для тостів заводського виробництва і говорити нічого – тільки погляньте на майже річний термін придатності і склад.

Інша справа – ринок, де ви напевно знайдете того, хто пече хліб сам без всякої хімії. Ну напевно. Варто тільки один раз походити довше і поговорити з людьми.

8. Готові салати

Скільки вони вас прочекали в супермаркеті, не підкаже навіть найдосвідченіший консультант. А значить, разом зі зручним ланчем ризикуєте придбати протухлий майонез або інші залежані інгредієнти.

Інша справа – ринок, де навіть готові продукти реалізуються в рази швидше. Та й сусідки по прилавку, а також постійні відвідувачі точно скажуть, у кого що варто брати.

9. Напівфабрикати

У заводських заморожених котлетах, кебабах і навіть пельменях занадто багато невідомих. Невідоме вам м’ясо, невідомі терміни його поставки перед упаковуванням, невідомі умови виробництва …

Інша справа – ринок, де власного виготовлення давно продається не тільки м’ясо, але і все, що ви з легкістю можете з нього приготувати.

10. Продукти “без глютену”

Є тільки одна причина купувати безглютенові хлібобулочні вироби: якщо у вас непереносимість глютену. Справа в тому, що вони зазвичай містять більше жирів, вуглеводів і штучних інгредієнтів, ніж традиційний хліб. Та й коштують дорожче.

Інша справа – ринок, де безглютенових продуктів просто не заводять, а значить, ризик прихопити їх, не помітивши, відсутній.

Думка фахівця

семен рапопорт, гастроентеролог, доктор медичних наук, професор, академік, заслужений діяч науки росії, головний науковий співробітник, завідувач лабораторією хрономедицини першого московського державного медичного університету імені і. М. Сеченова:

«головний принцип такий: чим свіже продукт, тим краще. Старі продукти або продукти, термін придатності яких достеменно встановити не представляється можливим, і перш за все це найнебезпечніші в цьому плані горіхи, купувати не можна. Жодна людина вам не скаже напевно, скільки це все зберігалося в супермаркеті. Другий принцип-ближче до натурального. Звідси раджу виключити всі продукти в упаковці, наприклад, промитий заздалегідь і покладений в них зелений салат».