16 травня в усьому світі почався священний для мусульман місяць рамадан. Пост вже підійшов до своєї середини,і ми вирішили дізнатися у наших читачів, куди вони найчастіше ходять і чому.
Ще в 2015 році агентство ranking.kz з’ясувало, що найбільше по кафе і ресторанах в казахстані ходять алматинці. А за статистикою nb.kz за 2017 рік, на один заклад в алмати в середньому припадають 566 осіб, в той час як в сша цей же показник становить 510 осіб. І це при значній різниці в кількості населення.
З початком посту потік клієнтів у вечірній час в кафе і ресторанах алмати значно збільшився, десь став навіть нестерпним. Основна проблема-довгий обслуговування через щільної посадки. У зв’язку з чим ми вирішили провести невелике опитування у жителів південної столиці і дізнатися, де найкомфортніше здійснювати ауизашар поза домом.
Основними критеріями при виборі місць стали: відсутність алкоголю, халял-кухня, своєчасне обслуговування, близькість до мечеті або наявність в самому закладі намазхани. Перевагу по кухні віддають східної: казахської, узбецької, уйгурської, турецької.
З рекомендованих місць, в які все ще можна потрапити під час ауизашара і поїсти з комфортом, в трійку найчастіше згадуваних увійшли: кафе ozyurt, кафе baysan і мережа їдалень basilic. За словами опитаних, ці заклади відповідають важливим для тримає пост людини критеріям, і справляються з навантаженням у вечірній час.
Кафе турецької кухні ozyurt (на тулебаєва)
Одне з перших іноземних закладів казахстану кафе ozyurt прийшло на ринок 25 років тому. Вони були в числі перших, хто привіз сюди турецький донер, а також стали першопрохідцями серед закладів безалкогольного формату – з самого початку в їх точках ніколи не подавали алкоголь. У зв’язку з цим заклад заробив особливу довіру з боку імамів.
кількість посадочних місць: 216
потік гостей за вечір: близько 300 осіб
бронювання місць: за 2 дні
попереднє замовлення страв: діє, до моменту приходу вже все готово
іфтар-меню: в ресторанах-ні, в торгових центрах – так
безкоштовна іфтар-тарілка: помідори, огірки, фініки, вода
найпопулярніші страви під час посту: донер «іскандер», кебаби, пуф-лаваш, айран, пахлава
основні гості на ауизашар: великі компанії молодих людей
можливість для здійснення намазу: центральна мечеть + кімната відпочинку в самому закладі
Мережа їдалень basilic (на желтоксан)
Basilic давно полюбився жителям південної столиці своїм швидким обслуговуванням і смачною їжею. У закладі діє формат відкритої кухні-гості можуть особисто спостерігати за тим, що відбувається «по той бік кухні». Лагман і плов готують при вас в справжніх казанах і без підсилювачів смаку. Сам формат закладу орієнтований на швидкість: офіціанти відразу вбивають замовлення через спеціальну програму в смартфон, а на кухні більшість страв вже готові до виносу, тому прийшовши за 10 хвилин до відкриття посту, можна без проблем і під час отримати своє замовлення.
кількість посадочних місць: 400
потік гостей за вечір: 80-90%
бронювання місць: для великих компаній від 10 осіб
попереднє замовлення страв: діє, до моменту приходу вже все готово
середній час приготування страв: 7-8 хвилин wok-страви, 15 хвилин – шашлики
іфтар-меню: немає
безкоштовна іфтар-тарілка: фініки
найпопулярніші страви під час посту: шурпа basilic, ташкентський плов, манти, національна кухня
основні гості на ауызашар: великі компанії молодих людей
можливість для здійснення намазу: центральна мечеть
Кафе східної кухні baysan (тургут озала, 249а)
Кафе baysan відрізняється своєю тишею і смачною східною кухнею: узбецької і казахської. У кафе є два поверхи, кожен з яких орієнтований під свою цільову аудиторію. На другому – найчастіше розташовуються сім’ї, тут же обладнаний дитячий майданчик; на третьому ж-молодь. У кафе також є окремі кабінки для компаній в 7-10 чоловік, при цьому для того, щоб розташуватися в них не потрібно депозит або додаткова бронь – заповнюються вони за наявністю попиту. Крім того, на першому поверсі ресторану є автомийка, що також зручно для гостей: поки ви обідаєте або вечеряєте, можна спокійно привести в порядок свій автомобіль.
потік гостей за вечір: 200-300 чоловік
бронювання місць: день в день
попереднє замовлення страв: діє, до моменту приходу вже все готово
іфтар-меню: є (2700 тенге)
безкоштовна іфтар-тарілка: фініки, вода
найпопулярніші страви під час посту: бешпармак, сорпа, плов
основні гості на ауизашар: сім’ї-на другому поверсі, молодь – на третьому поверсі
можливість для здійснення намазу: дві спеціальні кімнати в самому закладі