Кілька десятиліть тому буряк було не зустріти в меню ресторанів високої кухні, адже вона вважалася «простонародним» овочем. Зараз же буряк підкорила всю європу, і імениті кухарі стали готувати з нею вишукані страви.
Як правило, подають коренеплід маринованим або запеченим, оскільки варений вбирає вологу, стає більш водянистим і втрачає в смаку. Ну і, що важливо для рестораторів, пускає сік на тарілку.
У цій статті я постаралася зібрати і проаналізувати всі відомі способи запікання буряка. А ви вже скажете, який з них вам подобається більше. Я все випробувала і зрозуміла, що мій фаворит – в духовці цілком з маслом і з цукром, а якщо на дачі – то на грилі. Давайте порівняємо враження?
Підготовка буряка
Якщо ви запікаєте овочі в нарізаному вигляді, досить буде помити, почистити і обсушити, а якщо цілком, вам знадобляться всі 4 пункти:
- гарненько моєму коренеплоди щіткою під проточною водою.
- хвостики обрізаємо на⅔.
- місце, де росла бадилля, акуратно зачищаємо ножем, щоб не дійти до м’якоті, і кілька разів протикаємо зубочисткою.
- обсушуємо коренеплоди паперовим рушником.
У духовці цілком
Це оптимальний спосіб для хороших салатів і вінегретів. Тільки намагайтеся вибирати невеликі овочі по 200-300 грамів, щоб вони рівномірно пропеклися.
Герметично загортаємо кожен коренеплід у фольгу, кладемо на деко на невеликій відстані один від одного і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку мінімум на 1 годину. Готовність перевіряємо зубочисткою або заточеною лучинкой – вона повинна без зусиль входити в м’якоть.
Остуджувати запечений буряк рекомендується природним чином, розкривши фольгу, щоб зайва волога випарувалася.
Рада шеф-кухарів. Якщо перед запіканням змастити кожну буряк сумішшю з рослинної олії, цукру і крупної солі, смак у неї буде яскравіше і приготується вона швидше.
Запекти кілька коренеплодів відразу можна і в кулінарному рукаві, щільно зав’язавши його з двох сторін і наколів зубочисткою, щоб не лопнув. В цьому випадку в середині приготування згорток краще перевернути зворотною стороною або перетрусити, тоді овочі пропекутся рівномірніше.
У духовці скибочками
Такий варіант годиться для салатів і гарнірів, а також хороший як окрема закуска.
Сирі очищені коренеплоди нарізають тонкими кружечками до 1 см або часточками, як картопля по-селянськи. Присмачують рослинним маслом, солять, можна і трохи посахаріть, хто любить солодше. Після чого рівномірно викладають у форму для запікання і накривають фольгою. Запікають при 180 градусах від 45 до 80 хвилин. Час перебування в духовці залежить від товщини нарізки і соковитості буряка.
У мікрохвильовці
Виходить майже як в духовці, тільки швидше. Але є деякі тонкощі.
- коренеплоди беріть не більше 200 г.
- проколіть їх наскрізь гострим ножем.
- запікайте в спеціальній ємності під плівкою або під ковпаком. Можна в призначеному для мікрохвильовок пакеті, зав’язаному і проколотом.
- у ємність додайте 2 столові ложки води.
- мікрохвильовки у всіх різні, тому вам може знадобитися від 5 до 12 хвилин при максимальній потужності.
- якщо буряк здалася вам сируватою, її завжди можна відправити в хвильову піч ще на пару хвилин.
В аерогрилі
Аерогриль зберігає максимум вітамінів і корисних речовин, тому такий спосіб можна вважати альтернативним.
Додайте в чашу пристрою півсклянки води і встановіть нижню решітку. Наколи коренеплоди ножем в декількох місцях і розмістіть на решітці. Випікайте при 200 градусах близько 40 хвилин.
На грилі і в вугіллі
Смак буряка, як то кажуть, «з димком» напевно порадує справжніх гурманів. Адже традиційними перцями, печерицями та баклажанами на грилі вже нікого не здивуєш. Але і тут потрібно не забути про важливі деталі.
Якщо ви запікаєте буряк цілком, герметично загорніть її у фольгу, а потім зарийте в вугілля, як ніби печете картоплю. А щоб овочі у вас не зморщилися, змастіть або залийте їх рослинним маслом, посоліть і посахаріте прямо в фользі, перш ніж загортати.
На решітці теж виходить смачно, але для цього буряк потрібно очистити, нарізати кружальцями товщиною 1 см і попередньо замаринувати в рослинному маслі з додаванням винного або бальзамічного оцту. Для посилення смаку можна додати в маринад гірчицю, мед або кетчуп. Сушеними травами посипають прямо перед подачею, тому що на грилі вони відразу згоряють.
Печуть буряк на решітці, періодично змащуючи маринадом, що залишився, по 3-4 хвилини з кожного боку. Головне – не дозволяти пригорати, інакше вона буде гірчити. Ідеальний варіант-розрівняти вже потемнілі вугілля і поставити запікати овочі.
Улюблені рецепти для схуднення
В 100 грамах запеченого буряка міститься всього 43 кілокалорії і безліч корисних речовин. А якщо ви сидите на дієті і при цьому ходите в спортзал, непогано було б для відновлення сил їсти буряк хоча б 2 рази на тиждень у вигляді салатів або гарнірів. Головне, щоб вона дружила з продуктами, які входять в ваш раціон.
Наприклад, буряк погано поєднується:
- з бобовими;
- свіжими солодкими фруктами;
- картоплею;
- жирним м’ясом;
- молоком.
На цьому тлі оселедець під шубою не таке вже зло-пару раз на рік наші шлунки можуть пережити і таке. Однак тим, у кого гастрит або інші захворювання шлунково-кишкового тракту, сирий буряк їсти не можна. Зате можна пом’якшити популярні страви, використовуючи її в запеченому вигляді. Тому далі я запропоную універсальні рецепти, які дуже люблю.
Салат “м’яка волоть”
Візьмемо 2 частини свіжої білокачанної капусти і по 1 частини моркви, яблука і запеченого буряка. Настругаємо все плоди тонкою соломкою або натремо на крупній тертці. Обімнем капусту і моркву руками, додаючи сіль за смаком, щоб вони дали сік.
Потім додамо буряк і яблуко. Заправимо оливковою олією і лимонним соком за смаком. Покладемо улюблену зелень-кінзу, петрушку, базилік або кріп. Любителі часнику можуть сміливо його додавати, в подрібненому або сушеному вигляді – дуже підійде.
Французька закуска» а-ля савуа ”
Названа на честь ресторатора і шеф-кухаря гі савуа (іноді вимовляють як гай савой), який першим ввів в меню свого паризького ресторану блюдо з буряка і козячого сиру шавіньоль. Рецепт постійно змінюється, але я пропоную варіант, який нескладно приготувати вдома.
Запечемо скибочки буряка в духовці з заливкою з рослинної олії, гірчиці і меду і посипанням із запашного перцю і сушеного часнику. Збризнемо винним оцтом (можна чорним бальзамічним) і подамо з м’яким сиром, листям руколи або іншого дрібнолистового салату. Відтіняємо кедровими горішками і стружками будь-якого твердого сиру типу пармезан. Можна гарнірувати кульками печеного гарбуза.
Висновок
Корисна вам буряк чи ні, можна дізнатися з окремої статті. Там все розказано докладно. Хоча, насправді, висновки вчених змінюються щодня. Ось вам простий приклад: вчора яйця несли шкоду, а сьогодні знову користь, а хліб і молоко навпаки шкідливі через вміст глютену і лактози. Тому буряк, якщо вам її не заборонили, ніяк не зашкодить, адже на русі її їдять з давніх часів.
Взагалі червоний буряк – цінний продукт для тих, хто підтримує ідеальну фізичну форму. Вона містить бетаїн, який регулює жировий обмін і допомагає засвоєнню білків. До того ж коренеплід знижує рівень поганого холестерину в крові. А невеликий сечогінний ефект позбавляє від набряків.
Скажіть, будь ласка, як часто ви їсте буряк і що з неї готуєте? тому що в наступній статті я збираюся описати найпопулярніші страви з цього чудесного овоча. Ваша думка мені дуже стане в нагоді.