Практично вся висока кухня заснована на тому, що під час приготування страв використовується алкоголь. Природно, мови про сп’яніння не йде, напої з градусом чудово відтіняють смак їжі і надають їй нові тони. Пропонуємо вам три страви, де одним з інгредієнтів виступає пиво.
Так, зовсім недавно голландський шеф-кухар Дієго Буик розробив рецепт бургера з пивом, яке увійшло до складу авторського соусу, який став родзинкою страви. Вибір шефа був не випадковим – Дієго хотів порадувати футбольних уболівальників, які приїхали на Чемпіонат світу в Росію. Бургер подавали гостям BUDHotel,що відкрився в Москві спеціально до мундіалю.
Натхненні прикладом знаменитого кухаря, до речі, автора найдорожчого бургера в світі,ми відібрали кілька простих рецептів з пивом, які під силу освоїти будь-якій господині. Давайте експериментувати!
«П’яна» свинина
2 кг м’яса (свинина/ яловичина), краще брати грудинку, 1-2 великих шматки
300-400 мл пива (краще брати темне)
200 мл бульйону чи води
3 зубчики часнику
2 цибулини
3 ст. ложки гірчиці
2 ст. ложки олії
1 ст. ложка коричневого цукру
1 ч. ложка лимонного соку
Сіль, перець за смаком
Підготуйте м’ясо – видаліть прожилки, плівки і зайвий жир, обсушіть шматочки серветкою або рушником.
Цибулю наріжте кільцями, часник дрібно порубаєте.
Змішайте в мисці цукор, сіль, перець, часник, гірчицю, рослинне масло і лимонний сік, розмішайте до однорідності.
Візьміть велику чавунну форму для запікання (можна скористатися утятницей/гусятницей), змастіть невеликою кількістю масла. Покладіть в неї м’ясо і обсмажте на середньому вогні з усіх боків до рівномірної рум’яної скоринки.
Змастіть м’ясо підготовленою сумішшю спецій (крок 3), зверху рівномірно викладіть кільця цибулі і залийте пивом.
Додайте по боках бульйон або воду. Посоліть, поперчіть, накрийте кришкою і приберіть в духовку приблизно на 3 години при 160°С. Відкрийте кришку і запікайте ще 30-40 хвилин, щоб м’ясо підрум’янилося. Якщо необхідно, долийте трохи пива або води.
Подавайте з картопляним пюре або тушкованою капустою.
Пиво в цьому рецепті використовується, щоб надати м’ясу соковитість і приємний аромат хліба і хмелю. Згідно з другим принципом зитологии, науки про поєднанні пива з їжею, поєднання схожих смакових відтінків м’яса та пива дозволить яскравіше окреслити смакові якості кожного, результатечего у страви з’являються додаткові смаки і аромати. Краще всього поєднуються з м’ясом темні сорти пива з карамельними нотками та легкою гіркуватістю.
Сирний суп з пивом
1 велика картоплина або дві середнього розміру
100 г бекону
300 р сиру чеддер
300 г бородінського хліба(для сухариків)
0,5-1 л курячого бульйону (в залежності від того, хочете погустіше чи ні)
200 мл статуту або іншого темного пива
200 мл жирних вершків 20-33%
2 цибулини
2 зубчики часнику
½ Ч. л. паприки
Сіль, перець, оливкова олія за смаком
Хліб поріжте кубиками. Обмажте сумішшю оливкової олії, солі і паприки і поставте в духовку на 10 хвилин при 180 °С, щоб підсушити.
Цибулю поріжте кубиками і обсмажте в каструлі з маслом.
Додайте очищений і порізаний кубиками картоплю і обсмажуйте разом протягом 10 хвилин.
Додайте бекон і обсмажуйте ще кілька хвилин.
Влийте в каструлю бульйон і варіть 10 хвилин на повільному вогні, поки картопля не стане м’яким.
Додайте пиво і уваривайте ще 5-7 хвилин. Після цього подрібніть інгредієнти супу блендером, щоб вийшло пюре.
Додайте в суп вершки і тертий сир чеддер, тримайте на вогні ще кілька хвилин, помішуючи, поки сир не розплавиться.
Посоліть, поперчіть за смаком. Розлийте в тарілки і додайте сухариків.
Пиво в супах використовується не в якості бульйону, а для додання специфічного смаку й аромату, тому в процесі готування його обов’язково потрібно випаровувати. Краще використовувати стаут, так як він має більш насичений смак і відповідну густоту. Ще одним секретом стане додавання тертого сиру – це класичне поєднання, яке завжди працює.
Яблучний пиріг з пивом
Для тіста:
3 склянки борошна
200 г сметани
200 г вершкового масла
½ Ч. ложки солі
½ Ч. ложки харчової соди
Для начинки:
1 кг кислих яблук
400 мл світлого пива
170 мл кленового сиропу
10 г вершкового масла
Яблука почистіть, поріжте часточками. Викладіть в глибоку миску, залийте пивом, накрийте харчовою плівкою і залиште на 1 годину.
Поки яблука «відпочивають» і просочуються пивом, можна приготувати тісто. Змішайте борошно з сіллю, додати масло кімнатної температури і перемішайте суміш повинна нагадувати дрібні крихти.
Сметану змішайте з содою і додати до суміші. Швидко замісіть м’яке тісто так, щоб воно не прилипало до рук. Загорніть в харчову плівку і приберіть в холодильник на 20 хвилин.
Дістаньте тісто з холодильника і розкачати в круг трохи ширше, ніж діаметр форми для запікання, так, щоб вистачило на борти.
Пиво з яблук вилийте в каструлю і уварите на три чверті. Додайте кленовий сироп, зніміть з вогню і приберіть в тепле місце.
Розтопіть на сковороді вершкове масло, додайте суміш пива з кленовим сиропом і готуйте на повільному вогні, поки не загусне.
Отриману карамель вилийте у форму для запікання, викладіть зверху яблука і накрийте тестом.
Поставте пиріг в духовку запікатися – 20 хвилин при 200°С. Потім дайте 5 хвилин охолонути і переверніть на блюдо. Подавайте в гарячому вигляді з морозивом.
У цьому рецепті пиво використовується в двох цілях: воно надає соковитості яблук і допомагає створити рум’яну карамельну скоринку. Також пиво можна додавати в тісто – воно відмінно скріплює і віддає приємний аромат. Варто спробувати, якщо ви любите кекси з вологою текстурою.