Пити чи не пити? 7 фактів про користь молочних продуктів

21

Молочні продукти (молоко, йогурт, сир, кефір, ряжанка, кисле молоко та ін.) необхідні нам в будь-якому віці. Спеціально для вас ми зібрали 7 перевірених фактів про користь молочних продуктів.

Факт 1

До складу молочних продуктів входять білки, корисні жири і вуглеводи, вітаміни, в тому числі вітамін a (в цілісному молоці), деякі вітаміни групи в, а також мінерали: калій, магній, фосфор — і різні солі. Однак найважливішими макроелементами в складі молочних продуктів слід вважати кальцій і фосфор, які є основними мінералами кісткової тканини. Всі вітаміни і мінерали, що містяться в молочних продуктах, є важливими для щоденного раціону і несуть користь організму.

1 склянка молока-це*:

  • 18% кальцію;

  • 8% білка;

  • 18% фосфору;

  • 17% вітаміну в2.

* відсоток від добової норми в 200 г молока.

1 склянка молока містить:

  • Калій-майже стільки ж, скільки в одному невеликому банані;

  • Кальцій – в 6 разів більше, ніж в одній чашці (30 г) свіжого шпинату;

  • Вітамін в2 – в півтора рази більше, ніж в одній порції (30 г) мигдальних горіхів;

  • Фосфор-майже стільки ж, скільки в 40 г квасолі;

  • Білок-стільки ж, скільки в половині курячої грудки;

  • Вітамін в12-майже в 2 рази більше, ніж в одній порції яловичини;

  • Магній – в 2 рази більше, ніж в одній чашці печериць.

Факт 2

Широко поширений той факт, що компоненти коров’ячого молока здатні зв’язувати токсини в організмі, тому люди, що працюють на шкідливих виробництвах, отримують безкоштовне молоко. У росії безкоштовна видача молока навіть закріплена в законодавчому порядку.

Факт 3

Оптимальна кількість молочних продуктів — три порції в день. Цього буде достатньо для того, щоб заповнити 80% від добової потреби в кальції. Решта 20% можна отримати з інших продуктів харчування.

Факт 4

Вживати молочні продукти від неперевірених виробників небезпечно, оскільки невідомо, в яких умовах було отримано сире молоко для таких продуктів. Тому експерти рекомендують купувати продукти у перевірених виробників, які відповідають як за якість своєї сировини, так і за високий рівень технології виробництва.

Факт 5

Термообробка дозволяє зберігати користь молока. І пастеризоване, і ультрапастеризоване молоко корисно, так як його цінність визначається присутністю необхідних для організму амінокислот, жирів і мікроелементів, які зберігаються в молоці незалежно від виду обробки. Зате небезпечні для здоров’я людини бактерії в процесі обробки молока знищуються!

Факт 6

Молочні продукти можна вживати навіть тим, хто на дієті, адже вони містять корисні білки — будівельний матеріал м’язів, а також незамінні вітаміни і мінерали. Крім того, до складу молочних продуктів входять дуже важливі для організму жирні кислоти: лауринова, кон’югована лінолева, олеїнова та ін найголовніше — щоб раціон харчування був збалансований, тому не захоплюйтеся, сидячи на дієті, продуктами з високим вмістом жиру і доданого цукру.

Факт 7

Знежирені молочні продукти теж корисні, адже вони містять повноцінний молочний білок, кальцій і фосфор. Основна відмінність між жирними і маложирними молочними продуктами — в кількості міститься в них молочного жиру. Але абсолютно знежирених молочних продуктів не буває — є продукти з малим вмістом жиру, і цієї кількості якраз достатньо для нормального засвоєння кальцію та інших поживних речовин з молока і молочних продуктів.