карась в духовці зі сметаною — чудове блюдо, яке підійде як для буденного меню, так і для святкового застілля. Нежирна риба в поєднанні зі сметанним соусом подарує незабутні смакові відчуття. Приготуйте рибу за традиційним рецептом.
Карась в сметані: як приготувати рибу в духовці
Карасі — відмінний продукт, тому що має м’яке, солодкувате м’ясо. Є одне “але”: у цієї риби багато кісток. Пропонуємо рецепт, який дозволить приготувати карасів так, що кістки размягчатся до такої міри, що їх не відчути.
Як приготувати рибу в духовці? для цього кулінарного шедевра знадобиться:
- 1,5 кг карасів;
- велика цибулина;
- 2 лимона;
- 300 мл сметани;
- 100 мл вершків.
Сіль і перець додавайте, орієнтуючись на власний смак. Для обсмажування використовуйте рослинне масло.
Карасі в сметані готуйте за такою технологією:
- почистіть рибу, видаліть зябра і чорну плівку з порожнини черева.
- замаринуйте карасів: збризніть соком одного лимона, посоліть і поперчіть всередині і зовні. Зробіть на кожній рибині кілька надрізів з обох сторін і замочіть карасів в лимонному соку. Поставте на 30-60 хвилин в холодильник.
- очистіть цибулину, пошинкуйте півкільцями і обсмажте в рослинному маслі. Перекладіть готову цибулю в тарілку.
- рибу викладіть в добре розігріту, змащену олією сковороду. Обсмажте її з двох сторін так, щоб шкірка стала золотистою.
- у жароміцну ємність викладіть карасів і засипте їх смаженою цибулею.
- приготуйте сметанно-вершковий соус, посоліть і поперчіть його. Залийте цією сумішшю рибу.
Карась в сметані готується в духовці протягом 20 хвилин при температурі 200 градусів. Щоб ефект від запікання посилити, накрийте ємність фольгою або жароміцної кришкою.
читайте також: коктал в духовці з сазана
Карасі в сметані: корисні поради для приготування
Карась не така проста рибка, як здається на перший погляд. Крім лушпиння, яку потрібно ретельно видалити, є ще неприємний запах твані. Він виходить від карася, який мешкав в болотистій воді або жив в мулистому дні.
Справитися з цими проблемами допоможуть такі поради:
- свіжість риби перевіряйте по зябрах і черевця. Купуйте цілих карасів з рожевими або червоними зябрами, з нероздутими черевцями. Щоб приготувати карасів в сметані, знадобиться риба середнього розміру — сала.
- знімаючи луску, занурте пальці в кам’яну сіль. Так без зусиль утримайте рибу.
- щоб простіше очистити від луски, обдайте карасів окропом.
- видаліть чорну плівку в середині тушки, зябра, відріжте плавники і хвіст.
- щоб прибрати запах твані, замочіть на 12 годин рибу в молоці.
Ці нехитрі поради дозволять приготувати дивовижне блюдо.
Карасі в сметані відмінно поєднуються з тушкованою капустою або картоплею, смаженими грибами, вареною або тушкованою квасолею, овочевими салатами.
Щоб надати карасів в сметані неповторний смак і аромат, використовуйте корінь пастернаку або петрушки, часник або цитрусові.
читайте також: риба в духовці з картоплею: рецепт